Не поштује се одредба о пропорционалној заступљености у владама Кантона

Уставна одредба која се односи на пропорционалну заступљеност конститутивних народа и представника осталих није испуњена у случају новоформиране Владе Кантона Сарајево, као ни у случају Владе Тузланског кантона, изјавила је Срни портпарол ОХР-а Љиљана Радетић.

„ОХР жели да подсјети да члан Устава Федерације БиХ јасно каже да ће конститутивни народи и представници осталих бити пропорционално заступљени у Влади, а та заступљеност ће одражавати попис становништва из 1991. године, све док Анекс седам Дејтонског мировног споразума не буде у потпуности спроведен“, рекла је Радетићева.

Према њеним ријечима, у ширем контексту ОХР подсјећа да амандмани на Устав Федерације БиХ из 2002. године потврђују да су сва три конститутивна народа у Федерацији једнака, да су службени језици ФБиХ „босански језик, хрватски језик и српски језик и да су званична писма латиница и ћирилица, као и да су сви кантони дужни да ускладе своје уставе с Уставом Федерације“.

Из Одбора за заштиту Срба у Федерацији БиХ саопштено је јуче да избор Владе Кантона Сарајево, са једним министром који се изјаснио као Србин, представља континуирану дјелатност усмјерену против српског народа у ФБиХ и намјеру да тај ентитет буде етнички потпуно очишћен и од трагова постојања Срба.

Скупштина Кантона Сарајево именовала је 3. марта нови сазив кантоналне Владе чији је премијер Марио Ненадић, чиме су СДА, СББ и ДФ преузели извршну власт у овом кантону.

Вест преузета са: Срна

Нема коментара

Напишите коментар