Maнастир Крка: Богословија Света три Јерарха прославила своје заштитнике

На дан славе крчке Богословије епископ нишки Арсеније служио је у манастиру Крка архијерејску литургију уз саслужење епископа бихаћко-петровачког Сергија, осечкопољског и барањског Херувима и далматинског Никодима.

Поводом празника Света три Јерарха, који је уједно и слава крчке Богословије, у манастиру Крка окупио се пре десетак дана велики број верника и уважених гостију. Након литургије, верницима се обратио епископ бихаћко-петровачки Сергије.

– Данас прослављамо три јединствене личности које су имајући истог духа у себи и носећи име Христово у срцима својим објавили овоме свету вољу Божију. Порука коју ми данас можемо да пошаљемо, са овог места, овоме свету коме велика страдања и превирања тек предстоје, ограничава се на поруку царства небескога која се излива са престола славе Божије. Света три Јерарха, небески заступници овога училишта, такође нам доносе литургијску поуку која излази из уста тројице мудрих филозофа и богоносних свештенослужитеља, а која се на концу садржи у кретању ка Христу – рекао је епископ Сергије.

Након литургије приређена је свечана академија коју су својим трудом обогатили ученици богословије „Света три Јерарха“ и деца из клуба „Далматинско Косово“. Епископ далматински Никодим, у својој беседи сабраном народу, честитао је празник који има посебан значај за ово богословско училиште, али и захвалио на посети тројици епископа.

– Захваљујем се тројици епископа који су данас овде са нама, да увеличају радост празника који прослављамо. Надам се да ће често долазити и доносити нам благослове светиња из њихових крајева, а пре свега да ће наставити да нам доносе радост, јер смо ми, као хришћани, позвани пре свега да ширимо радост. То нам је оставио сам Господ чије су прве речи након васкрсења биле: ‘Радујте се!’ То су нам оставили и сви из ликова светих, као што су и Света три Јерарха која данас прослављамо, а такође и наши славни преци, да се окупљамо око својих цркава и радујемо се једни другима а нама је, овде у Далмацији, то једино и преостало – поручио је владика Никодим.

Од свог настанка манастир Крка је духовно и културно средиште свих Срба у Далмацији. Богословска школа отворена је још давне 1615. године, за време митрополита дабробосанског Теодора, и позната је као прва школа за свештена лица у српском народу. За 405 година свога постојања, одшколовала је бројне богослове, касније епископе, свештенике и монахе који су јој се увек и изнова са радошћу враћали. Некадашњи ђак крчке Богословије, касније професор у њој, али и игуман манастира Оћестово, данас је епископ осечкопољски и барањски Херувим.

– Цео мој пут се везао за манастир Крку и њену Богословију. Радујем се сваки пут када долазим у ове крајеве јер емоције, и живот који сам овде провео, заиста су оставиле дубок траг, и тамо где сам сада утврдиле ме да наставим оно што сам овде започео, да сејем семе Јеванђеља јер је то пут којим треба да идемо. Крчка Богословија је одраз духовног идентитета нашег народа на овим просторима. Она је то била и у тешким временима када сам ја био ђак као што је и данас. Оно што је наш заједнички осећај јесте да се без ове Богословије, на територији Хрватске, губи наш духовни идентитет. Ипак се овде школују млади богослови, учи се наука Јеванђеља, наука вечности, а то је гарант очувања нашег духовног, културног и просветног идентитета у Републици Хрватској. Надам се да ће се њен континуитет наставити и у будућности и да ће рађати плодове који су достојни мери, расту и висини Христовој – рекао је епископ Херувим.

Иако је данас број ученика мањи него у претходном периоду, као што је и народа у Далмацији неупоредиво мање него некада, вера у будући рад и опстанак Богословије не смеју бити упитни.

– Трећа је година како сам, као професор, запослен у Богословији при манастиру Крка. Од малих ногу и првих одлазака у цркву, чуо сам за ово место које је одшколовало бројне епископе, свештенике и монахе широм некадашње Југославије па и света. Прелепо је искуство не само радити у Богословији него и живети на овим просторима, са овим народом. Иако је људи неупоредиво мање него некада, ђаци овде и даље долазе на школовање и то из Србије, Републике Српске, али и других, удаљенијих крајева. Сам значај Богословије је велик из више аспеката. Прво, ово је једна од ретких богословских школа у СПЦ која се налази у склопу манастира, а то значи да се ђаци овде не уче само о школској богословској и теолошкој науци, већ и о ревносном животу по угледу на братију из манастира Крка. Друго, јако је битно да опстаје баш овде, у овим крајевима, да се види да смо ту, да нас има, да радимо са нашом омладином, али и људима овде, да ширимо љубав и благодат управо ону коју су нам Света три Јерарха оставили у аманет – поручује професор појања у крчкој Богословији Стефан Мирковић.

Поред великог броја вјерника, славу крчке богословије увеличали су свештеници и калуђери из других епархија, представници других богословија, као и предстваници политичких структура Републике Хрватске из редова српског народа.

Вест преузета са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар