Мостар: Језиве поруке Србима на православном гробљу

Православно гробље у мостарском насељу Виховићи, које се налази у западном дијелу града, ноћас је оскрнављено тако што су на зиду око гробља и улазној капији исписане језиве пријетеће поруке Србима и усташки симболи, јавља дописник Срне.

Једна од исписаних порука, уз коју је нацртано слово „У“, гласи: „Српска породица од 13 чланова масовна је гробница већ ископана, бацам гранату 12 погиба, посљедњег преживјелог прободем вилама!“.

Друга порука гласи: „Ми Хрвати не пијемо вина, само крви четника из Книна!“. Поред ове поруке стоји потпис Хрватска Република Херцег Босна.

На улазној капији гробља исписано је „Максови месари“, којима је у Другом свјетском рату командовао Вјекослав Макс Лубурић, командант логора Јасеновац и Стара Градишка, у којима су почињени стравични злочини над Србима, Јеврејима, Ромима.

Видно узнемирени Срби из Виховића кажу да су веома уплашени након оваквих порука и да више не знају да ли су безбједни у својим кућама и у свом граду.

– Ово је језиво. Прво су оскрнавили гробље, а потом оставили овакве поруке. Јасно је да ово нису поруке мртвим Србима, иако ни њима не дају мира, већ нама који живимо овдје. Јасно пише да треба поклати Србе. Ми не знамо шта нам је чинити-  наводе узнемирени мјештани, који нису жељели са именом да излазе у јавност због безбједности.

Мјештани су позвали свештеника који је случај пријавио полицији.

Свештеник Небојша Радић каже да је јако забринут и ужаснут овим чином.

– Ово је јако озбиљна ситуација. Не знам шта да кажем људима. Ово је унијело немир међу мјештане српске националности. Осуђујем овај срамни чин и појединце који су ово учинили. Позивам полицију да се изјасни да ли су људи овдје сигурни – каже свештеник Радић.

На лице мјеста изашли су припадници Министарства унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона који врше увиђај.

На Партизанском спомен гробљу у Мостару недавно је под окриљем ноћи уништено око 700 камених плоча, а починиоци још нису откривени.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар