Срамна одлука Сабора – касарна Черкезовац у Двору локација за одлагање отпада

Хрватски сабор дао је сагласност за трећу ревизију програма, према којем касарна Черкезовац у Двору остаје преферентна локација за одлагање радиоактивног отпада Нуклеарне електране „Кршко“.

Сабор је дао сагласност за трећу ревизију програма разградње Нуклеарне електране „Кршко“ и за трећу ревизију програма одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива те електране.

Документ је био у процедури од 23. јануара, расправа је одржана 6. фебруара, а гласање 28. фебруара.

Трећа ревизија предвиђа стратегију брзе разградње електране с растављањем и уклањањем дијелова, система и конструкција одмах по престанку рада постројења 2043. године.

У оквиру Програма надоградње безбједности Нуклеарне електране „Кршко“, за ову годину планирана је изградња сувог складишта истрошеног нуклеарног горива.

Словенија и Хрватска, као власници Нуклеарне електране „Кршко“, подржале су изградњу сувог складишта у које ће се радиоактивни отпад одлагати до 2043. године, до када ће радити електрана.

Подјела постојећег оперативног радиоактивног отпада у складишту Нуклеарне електране „Кршко“, као и његово преузимање и уклањање с ове локације, почеће 2023. године.

У дијелу везаном за збрињавање отпада у Хрватској, одређена су датуми за два циља из Стратегије збрињавања радиоактивног отпада за период до 2025. године, успостављање националног складишта и успостављање дугорочног складишта.

У Стратегији се предвиђа успостављање Центра за збрињавање радиоактивног отпада, а као преферента локација и даље је назначена касарна Черкезовац у општини Двор.

У документу који је подржао Хрватски сабор, наведено је да ће се хрватска половина радиоактивног отпада паковати у бетонске контејнере који ће се похранити у дугорочно складиште које ће почети с радом 2023. године, а касније ће се одлагати у одговарајуће одлагалиште које ће се успоставити у Хрватској и почети с радом 2051. године.

Фонд за финасирање разградње Нуклеарне електране „Кршко“ из Загреба је назначио да је ове године за активности оснивања центра за збрињавање радиоактивног отпада предвиђено 16.486.125 хрватских куна /4.121.000 КМ/.

Планирано одлагалиште радиоактивног отпада је на Трговској гори у хрватској општини Двор, у непосредној близини Новог Града у Републици Српској, што је око 900 метара од заштићеног подручја – Парка природе „Уна“, што би угрожавало више од 250.000 становника у сливу ове ријеке.

Вест преузета са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар