Косовка Рудић: Утисци са поклоничких путовања

Сваки вјерник који носи у себи поштовање и сјећање на нашег Светог патријарха Павла бар једном је посјетио његову вјечну кућу.

Велики је изазов био и благодет покренута иницијатива великог поборника и поштоваоца патријарха Павла, Владо Новаковић који је организовао поклоничко путовање  у Кућанце, родно мјесто патријарха Павла.

На дан освећења цркве, приспјели смо међу првим посјетиоцима у Кућанце. Улазимо у цркву која плијени својом љепотом. Прилазимо са стархопоштовањем свакој икони, за које сазнајемо да их је већину даровао Владо Новаковић  (што он због своје скромности не помиње).

Освештење је предводио патријарх Иринеј са присутним епископима и свештенством, затим Чувари Христовог гроба и свеколики народ. Поруке које је упутио патријарх Иринеј пуне су оптимизма и вјере у бољу будућност свих народа.

22.12.2019. Друго поклоничко опутовање у Манастир Свете Ане

Ишли смо у походе у Манастир Свете Ане који обиљежава своју славу Зачеће Свете Ане. Манастир се налази у Доњој Вријесци код Дарувара. Хладно јутро са ниским облацима обећава кишовит дан. Сам изглед манастира потврђује велико страдање. Отварају нам манастирска врата и већ први утисци туге због стања у коме се налази манастир, али нешто у овој пустој околини плијени. Манастир чува и одржава га игуманија Герасима. У самоћи и молитвама она вјерује да ће ова светиња да живи и прима поклонике у своје одаје. Са њом је диван пас који јој у данима самоће прави друштво. Ведрина и оптимизам ове младе монахиње пружа сигурност да ће једног дана у овај манастир похрлити многи посјетиоци.

Ова светиња ј саграђена у 15. вијеку. Мјесто на коме се налази ушушкано је у шуми као многе светиње, далеко од насеља, а блиско и топло у души када се до њега дође.

Свету литургију је служио архимандрит Павле Радусиновић. Настојатељ Манастира Ораховица са свештенством  из оклоних манастира и цркава и Бањалучке епархије. Након литургије освештан је славски колач, затим се присутни народ причестио.

Након посјете Манастиру Свете Ане, пут нас је опет одвео у Кућанце гдје нас је дочекао отац Драган Гаћеша. Са пуно љубави и у опуштеној атмосфери присјетио се детаља из прошлости. Када се кренуло у обнову светиње у Кућанцима постојао је само звоник. Тијело цркве била је само рушевина сравњена са земљом. Отац Драган зрачи дивним оптимизмом,  задужен је за живот девет цркава у овом крају и свуда постиже поред световне дужности да свака црква буде углед за средину у којој се налази.

Треба отићи и посјетити ова мјеста јер ријечи не могу да опишу ову љепоту и благодет које посјетилац осјети улазећи у ова мјеста.

Нема коментара

Напишите коментар