Литија прошла центром Вуковара до обновљеног крста

Обновом и освећењем богојављенског крста обновљен и обичај богојављенске литије у Вуковару.

Прослава Богојављења започела је окупљањем верника у саборном храму Св. Оца Николаја на светој литургији коју су служили вуковарски пароси Саша КузмановићМиљен Илић и Вукашин Цветојевић. Након литургије организована је литија која се упутила од цркве према обновљеном богојављенском крсту постављеном на обали Дунава који је том приликом и освештан.

– Драга браћо и сестре, сведоци смо страдања и разапињања овог мученичког града, али исто тако смо сведоци и његове обнове и његовог својеврсног васкрсења. Али, ако не будемо обнављали душе наше и наше целокупно биће џаба нам је и узалудна ова материјална обнова коју видимо око нас. Џаба нам је да обнављамо и крстове и храмове, и зграде и куће, ако немамо љубави и ако не будемо човекољупци по угледу на Господа Бога. Јесте да је данас овај овде крст подигнут и уздигнут и можемо да кажемо као на празник Возвижења часног крста: „Крст је уздигнут, узнесимо се и ми заједно с њим“. Узнесимо наше биће ка Господу, узнесимо и срца наша и душе наше и поправљајмо се на боље. Не одлажимо тај моменат у нашим животима. Нека он буде данас! – истакао је у пригодној беседи стојећи испред управо освештаног крста први вуковарски парох Саша Кузмановић.

Прота Кузмановић није пропустио прилику да захвали руководству Града Вуковара на његовом труду и доброј вољи да средствима из градског буџета обнови ово српско православно знамење.

–  Још једном захваљуем Граду Вуковару, челницима града, што су обновили ово крсно знамење, подигли га. Радујем се будућим пројектима и сарадњи на добробит свих житеља овога васкрсавајућег града. Као што васкрсава град тако васкрсавамо и сви ми који живимо унутар њега. Да васкрсавамо и да се обнављамо – закључио је прота.

Свечаном чину освећења православног крста на Дунаву испред градског руководства присуствовала је и заменица градоначелника Ивана Мујкић.

Иначе, крст је подигнут још крајем 19. века. Сам крст је био висине 255 центиметара, а на њему је било осликано Распеће Христово, док је на постаменту била икона Богојављења тј. Крштења Христовог. У ратном вихору 1991.године крст је оштећен и од њега је остао само постамент са деловима ограде око њега.

Обнова и освећење богојављенског крста уједно значи и обнову богојављенске литије која ће од ове године на тај празник бити редовно одржавана, а можда поново заживи и обичај пливања за Часни крст.

Преузето са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар