Дрвара

Пјесма и игра поново у Дрвару

Од 11. – 13. 08. 2017. године чланови АКУД-а „Мира Лукач Дрвар“ из Дрвара, на својој 17. по реду међународној смотри фолклора „Аматери своме граду“, угостили смо многобројна културно -умјетничка друштва и пјевачке групе из региона.У петак 11.08. одржано је вече изворне и етно пјесме. Чланице женске пјевачке групе АКУД-а „Мира Лукач“ отвориле су манифестацију и доказале да многобројне награде и признања која су освојена, нису била случајна. Током трајања програма, у пуној сали Радничког дома, могла се чути само тишина увијек коректне дрварске публике, прекидана само аплаузима упућеним искусним гласовима учесника. Поред већ наведених домаћица учествовале су и сљедеће мушке пјевачке групе : „Вукови са Динаре“ „ Полача – Плавно“ , „Стрмица“ , „Жегар“ , „Баљски соколови“ Костајница , те домаће групе „Унац“, „Звуци Клековаче“ и „Врело Басташице“, као и гуслар из Грачаца .

Да ли љепотом своје пјесме или љепотом своје младости, то врело августовско вече уљепшале су и дјевојке из етно групе КУД-а „Извор“ из Наковa, Република Србија и етно групе АКУД-а „ Мира Лукач Дрвар“ из Дрвара.

Субота, 12.08. вече игре. И овог пута тијесна је била прелијепа сала у Дрвару да прими све оне који су жељели да виде играчка умијећа културно -умјетничких друштава. Домаћини су са својим Уначким колом позвали своје госте на још једно незаборавно вече фолклора, народних кола и прелијепих ношњи. Редом су се представљали: крајишници из Србије, КУД „Ивор“ из мјеста Наково и КУД „Јандрија Томић Ћић“ из мјеста Крајишник, комшије без којих се не може, КУД „Будућност“ Гламоч a из Р.Српске су били КУД „Милош Дујић-Мишо“ Челинац, КУД „Никола Кокошар“ Шипово. Били су ту и представници КУД-а „Милан Егић“ Брезичани -Приједор и КУД-а „Мирково Коло“ Врбашка –Градишка. Из Фeдерације БиХ били су КУД „ Стари град“ Кључ и КУД „Младост“ Бос. Отока a из РХ КУД „Бектеж“ Славонска Пожега, које је довео господин Владо Жижак из удружења „Пријатељи- пријатељима“ .Овај пут морамо похвалити чланове АКУД-а „Мира Лукач Дрвар“ јер су и протекли распуст посветили свом друштву и обавезама у њему, као и студентима и радницима из истог друштва који су се укључивали и игром и организацијом у ову манифестацију, као и сваки пут до сада. Дрварчани ни ово вече нису штедјели своје дланове, пратећи ритмове и кораке свих учесника на овој вечери за незаборавно. Kонцерт је као и сваке године завршио са Врањанском свитом у извођењу домаћина и са публиком на ногама, а о забави која је услиједила након концерта, могли би написати роман о љепоти младости и жељи за дружењем, игром и пјесмом.

Освануо је 13.08. Већина учесника је пуна утисака напустила весели Дрвар, а остали су домаћини са братским друштвима из Накова и Крајишника који су боравили у „свом“ Дрвару, претходна три дана. Сви заједно су прије одласка, положили цвијеће на гроб њихове заједничке наставнице Мире Лукач , јер је тај датум и дан њеног рођења, који су чланови њеног друшзва изабрали као датум одржавања ове манифестације.

Ако волите игру и пјесму, дођите и идуће године у Дрвар.

Радослав Рашо Боснић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“11433″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1505345224453″]

Нема коментара

Напишите коментар