Прослављено Успеније Свете Ане у манастиру Света Ана код Дарувара

У понедељак, 7. августа ове године, са вјерним народом и свештеним клиром наше Епископије молитвено је прослављена храмовна слава Манастира Успења Свете Ане у Доњој Вријеској код Дарувара.Света Ана је мајка Пресвете Богогорице и 7. августа се слави њено успеније. По благослову Његовог Преосвештенства владике Пакрачко-славонскоггосподина Јована, уз саслужење протојереја Драгана Гаћеше, пароха слатинског, и јереја Ђорђа Остојића, свету Литургију служио је протојереј-ставрофор Лука Босанац, парох даруварски.

Већи број присутних причестио се Светим тајнама Христовим, а по завршеној молитви освештано је славско жито и пресјечен славски колач. Отац Лука окупљенима се обратио пригодном бесједом преносећи благослове Преосвештеног владике Јована, честитајући празник и говорећи о значају Цркве Христове и важности окупљања у нашим светињама.

Радост празника увеличало је оживљавање светиње доласком сестринства у задњих неколико мјесеци које чувају светињу Манастира Успења Свете Ане, молећи се Господу да светиња све више заживљава и бива посјећена. У поподневним часовима са вјерним народом и гостима, вечерње богослужење служио је протојереј-ставрофор Лука Босанац, парох даруварски. Након Свете литургије традиционално је одржано народно весеље. Неколико стотина западнославонских Срба дружило се до касних вечерњих сати.

Манастир Свете Ане је манастирскацрква која се налази у Доњој Вријеској недалеко Дарувара. Манастирска црква је подигута 1412. године у изразито готском стилу. Ктитор је Бенедикт Нелепић за католички монашки ред Павлина. Када су они напустили манастир, на рушевине долази патријарх Арсеније Чарнојевић, а пакрански монаси (предвођени игуманом Нићифором Јовановићем) и 1730. године обнављају запустјели манастир. Када су цркву уредили они су се по дозволи грофа Локателија, команданта Славоније 1731. године уселили у манастир.  Године 1733. одлуку грофа Локателија је потврдио и Дворски ратни савјет. Међутим, и касније су слиједили спорови, како са Павлинима тако и са даруварском властелом Јанковић. Koначно,1860. године, добијенje судски спор са Јанковићима и манастиру је враћено све што је одузето, те даровано још 828 јутара шуме. 1904. године обновљена је манастирска црква, а 1906. уграђен нови иконостас.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“11229″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1505163135117″]

Нема коментара

Напишите коментар