АКТУЕЛНО:

Десетине хиљада вјерника широм Црне Горе стало у одбрану Митрополије: Устала је Црна Гора, не да своје светиње!

Широм Црне горе ових дана у готово свим црквама и храмовима одржавају  се молебани и свете литургије на којима присуствује велики број вјерника.

Огромно незадовољство и револт присутни су код грађана, због усвајања срамног Закона о слободи вјероисповијести који је усвојен гласовима владајуће партије, те је све то резултирао масовним изласком људи на улице својих градова. Са мирних шетњи чује се увијек иста порука – Не дамо наше светиње.

Тако је јуче у готово свим градовима Црне Горе служен молебан и након тога грађани су мирним шетњама показали да неће одустати од одбране својих светиња.

Бројни читаоци јуче су нашој редакцији слали фотографије и видео материјал из својих градова.

У наставку погледајте како је то све јуче изгледало.

Упркос ниској температури на сјеверу Црне Горе, Храм у градићу под Дурмитором био је тијесан да прими све који су се својим присуством  заклели да ће своје светиње бранити и одбранити.

Са Дурмитора је  поручено – све светиње на Жабљаку и у Црној Гори не дамо.

„Наш саборни храм направљен је 1862. године, значи 16 година прије Берлинског конгреса. Што значи да је много старији од данашње Црне Горе“,  рекли су поносни
Дурмиторци.

Подшка са сјевера није изостала ни из Плужина.

Грађани Мурина су, такође, изашли и послали јасну поруку – да Ђукановићу неће дозволити да им отме светиње.

Опозициона општине Беране, чији су становници први изашли и блокирали пут у ноћи када се гласало о антицрквеном Закону о слободи вјерисповијести и јуче су изашли у мирну шетњу у знак подршке свој цркви.

Још један град на сјеверу Црне Горе – синоћ је послао исту поруку. Подгледајте како је то изгледало претходних дана у Пљевљима.

И Мојковац је уз своје свештенство, без обзира што премијер Марковић, који потиче из овог града на обали Таре, уличарски пријети митрополит Амфилохију.

Протести и у Андријевици и Колашину

„Око 200 грађана Андријевице по завршетку молебана у цркви Светог Архангела Михаила на Књажевцу кренули су у протестну шетњу у знак очувања вјере и Српске православне цркве. Мирним путем прошетали су кроз малу варошицу и на пола сата блокирали саобраћај на пјешачким прелазима“, јавио је наш читалац.

Рожаје: Испред цркве Ружице формиран Одбор за очување светиња

Православни вјерници из Рожаја, окупљени око цркве Ружице, са рожајским парохом Слободаном Радојевићем, дали су свесрдну подршку Митрополији црногорско-приморској и епархијама СПЦ у Црној Гори, у одбрани светиња.

Српско приморје уз своју цркву

И југ Црне Горе јуче показао је јуче да су слога, братска љубав и вјера у Бога једино „оружје“ против однарођене власти која је донијела овај закон о „слободи вјероисповијести“.

У Херцег Новом, Котору, Будви, Бару и Рисну, такође се окупља на хиљаде вјерника.

Синоћ је у Котору одржан молебан и литија, а импозантан број окупљених вјерника јасно је ставио до знања властима шта мисле о дискриминаторском Закону о слободи вјероисповијести.

Више стотина Тивћана против Владиног закона

Неколико стотина грађана учествовало је у протестној шетњи улицама Тивта, изражавајући негодовање због усвајања Закона о слободи вјероисповјести.

На улицама у близини цркве био је присутан велики број полицајаца, али је шетња протекла мирно и без инцидената.

Препун храм  Христовог Вакресења

У Подгорици сваке вечери на молебану у храму Христовог Вакресења присуствује неколико хиљада вјерника.

Никшићани ишли до Милове куће

Никшић је птрходних дана био на кратко блокиран након што су се грађани послије служење литургије упитили према родној кући Мила Ђукановића. И у граду под Требјесом вјерни народ достојанствено и с

Такође, велика подршка Српској православној цркви стигла је и из региона, Србије, Републике Српке…

Вест преузета са: in4s.net

Нема коментара

Напишите коментар