Студенти историје у посјети српским стратиштима у Херцеговини

Група од 70 студената и пет професора, углавном са Департмана за историју Филозофског факултета из Ниша, али и са других студијских програма посјетила је данас јаму Ржани До и спомен костурницу у селу Величани, гдје су дошли у оквиру стручне екскурзије – заједничког програма филозофских факултета из Источног Сарајева и Ниша.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић, један од иницијатора и домаћин студентске посјете историјским мјестима страдања Срба на овим просторима, изразио је задовољство што су студенти из Ниша са својим професорима имали прилику да виде српска стратишта у Херцеговини. Он је навео да је са колегама са Филозофског факултета у Нишу дошао на идеју о овој посјети, знајући да култура сјећања код Срба има два велика недостатка – незнање и међусобно непознавање.

„Дјеца из Србије веома мало знају о страдању Срба на простору БиХ, док наша дјеца нису упозната о страдању нашег народа у јужној и источној Србији, тако да смо са колегама из Ниша дошли на идеју да боље упознамо студенте наших универзитета“, казао је Мастиловић.

Он је прецизирао да је ово наставак сарадње која је отпочела овог љета, када је организована љетна школа историје у манастиру Прохор Пчински, у организацији Епархије врањске, а у оквиру које су учествовали студенти историје свих српских универзитета.

“Мислим да се српски народ на српским етничким просторима веома слабо познаје и ово је један од начина превазилажења тих проблема и неко кретање према националној интеграцији. Из тога је проистекла идеја о оваквим посјетама студената Српској и Србији, за које вјерујемо да ће постати традиционалне“, рекао је декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић и додао да ће бити организоване и посјете Филозофском факултету у Нишу.

На отвору забетониране јаме, студентима из Ниша обратили су се Миомир Kораћ и Манојло Ћук, потомци страдалника који су бачени у Јагодњачу.

Лазар Димитријевић, студент четврте године на студијском програму историја, Филозофског факултета у Нишу изјавио је да раније није имао прилику да дође на бројна српска стратишта широм Републике Српске. Он каже да је посјета јами Ржани До четврто стратиште које је са колегама обишао у оквиру стручне екскурзије.

„ Ово је само додатни подстрек свима нама да радимо на изградњи јединства српског народа, јер вријеме је да нестану све подјеле у нашем народу, како би градили љепшу будућност, у којој се овакве ствари више никада неће поновити“, рекао је Лазаревић.

Прије посјете српским стратиштима у околини Требиња, студенти су посјетили Стари Брод на Дрини, Српско војничко спомен-гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу, Сарајево, Мостар, Житомислић и Пребиловце.

Извор:

РАДИО ТРЕБИЊЕ

Преузето са: Јадовно

 

Нема коментара

Напишите коментар