АКТУЕЛНО:

Позитиван тренд у сузбијању епидемије али стручњаци упозоравају шта може поћи наопако

Директор Инфективне клинике у Београду Горан Стевановић је рекао на конференцији за новинаре да је битно да сваки дан има све мање и мање оболелих, односно да полако опада проценат позитивних случајева у односу на број тестираних. Истиче да не смемо да се заварамо и помислимо да је посао завршен. Имунолог Срђа Јанковић уозорава да не сме да нам попусти пажња и да готово све зависи од понашања у наредном периоду.

У последња 24 сата на присуство коронавируса тестирана је 3.281 особа, а 224 су биле позитивне, објавио је министар здравља Златибор Лончар.

Додао је и да су на респиратору 103 пацијента а да је укупно скинуто 73. До сада је у Србији тестирано више од 48.000 особа.

Нажалост, у послења 24 сата преминуле су четири особе од последица коронавируса. Укупан број излечених до данашњег дана је 1.025.

Горан Стевановић је рекао да је епидемија стављена под контролу, али да ће нам бити потребан период да се одрже овакви резултати и да се спречи ново повећање броја оболелих.

Истиче да је и даље потребан опрез и поштовање свих мера, као и сарадња да бисмо на крају могли да кажемо да смо успешно завршили комплетан посао.

Нагласио је да број оболелих може и те како да се повећа ако покажемо неозбиљност у поштовању мера.

Са њим је сагласан и имунолог Срђа Јанковић који је потврдио позитиван тренд у сузбијању епидемије. Додао је да нема сумње да ствари иду повољним током али да све зависи од онога што ћемо да радимо.

„Морамо да наставимо да спроводимо мере, ако не попустимо пажњу, можемо се надати повољном исходу, али не смемо почети да се поигравамо мишљу да смо готови и да смо победили. То је опасна мисао у овом тренутку“, рекао је Јанковић.

Срђа Јанковић је истакао да је ублажавање мера условно и да не зависи само од епидемиолошке криве већ и од других параметара. Поручује да нагло укидање не долази у обзир.

Исти подаци, различито време

На питање зашто се разликују подаци о бројевима оболелих у локалним штабовима и централни подаци, Лончар је навео да разлика може да буде само у 12 сати или у 24 сата јер локални штабови податке објављују раније. Истиче да је реч о истим подацима.

инистар је одговорио и на питање о броју оболелих са Института за онкологију, наводећи да је тамо број позитивних мањи од 10.

„Ако мислите да можете са сигурношћу да направите систем у болници и да гарантујете да у њега неће ући вирус, ја вам кажем да је немогуће“, рекао је Лончар.

Када је реч о даљим мерама, Лончар је рекао да оне зависе од резултата – „какви буду резултати, такве ће бити и мере“.

Додао је да стручњаци разматрају могућности и шта је то што би дало најбоље резултате.

„Требало би да се навикнемо да живимо с коронавирусом, да знамо да, какве год да су мере, не треба то да гледамо, већ да видимо шта можемо да урадимо да би резултати били бољи. По ко зна који пут ћу рећи, вирус је ту, с нама. Морамо да држимо дистанцу. Шта год да се дешава, какве год мере биле, нећемо ићи без маске у затворен простор, продавнице, ресторане, код фризера. Држаћемо дистанцу“, рекао је министар.

Каже да је битно за све грађана то што данас у свакој апотеци могу да купе и маске и рукавице.

„Када бисмо били одговорни, не би било потребе никакве мере да се спроводе“, каже Лончар.

Какве ће бити мере за предстојећи викенд

На питање који су бројеви потребни да би се укинуле мере, Горан Стевановић је рекао да рачуница није једноставна. Наводи да проценти јесу охрабрујући, али да се рачуна и укупан број позитивних, заступљеност по регионима, број пацијената са тешком клиничком сликом, колико њих захтева интензивну негу и респиратор…

Како је објаснио, није реч само о томе да проценат позитивних опадне, да би се рекло да се прича ближи крају.

Понавља да мере дају резултате али да нема места за опуштање. Наводи да не би требало очекивати неко велико релаксирање мера и потпуну слободу кретања сигурно још две недеље.

„Сваког дана рачунамо и сходно томе реагујемо и прилагођавамо се“, рекао је директор Инфективне клинике.

Надовезао се и Срђа Јанковић истичући да је погубно мислити да постоји само један параметар који се директно преводи у мере.

Објашњава да параметри дају увид у ситуацију и да ту улази целокупно колективно знање и искуство, комуникација у Кризном штабу и локално и глобално сагледавање ствари.

Говорећи о мерама за предстојећи викенд, министар Лончар је рекао да још увек није донета одлука и да се врше анализе.

Мисли да је реално да се сутра саопште планови, али понавља да на то утиче много фактора и да нико не жели ни да пожури ни да закасни с мерама.

Наводи да не жели да се стекне погрешан утисак да се одуговлачи с одлукама, јер много фактора мора да се узме да би се донела одлука.

Вест преузета са: РТС

Нема коментара

Напишите коментар