АКТУЕЛНО:

Обиљежен „Дан билећког ратника“

Билећа је одувијек била позната као војнички град и у посљедњем рату је дала више од 140 својих најбољих синова за одбрану Републике Српске, истакнуто је данас на прослави Дана билећких ратника.

Командант Билећке бригаде Војске Репубике Српске Милан Цуца рекао је да није било града у Републици Српској да је имао такав одзив на мобилизацију, који је износио 94 одсто.

„На одбрану отаџбине се одазвало све што је могло носити пушку“, рекао је Цуца.

Он је указао да је Билећа у посљедњем рату дала све што је могла за Републику Српску, истакавши да им свако окупљање на бази патриотизма много значи и асоцира их на значајне датуме из војничке прошлости.

„Бранили смо и одбранили подручја на којима смо били, од мора до Дрине и до Купреса и ниједног цента територије нисмо изгубили“, рекао је Цуца новинарима и додао да је први пут у историји, на понос предака и потомака, створена Република Српска са ове стране Дрине.

Он је подсјетио да је у Билећи за вријеме бивше Југославије била позната Школа резервних официра, а прије тога је боравио и Донски кадертски корпус.

Предсједник Предсједништва општинске Борачке организације Драгомир Новаковић истакао је да је, због заслуга бораца, њихов статус потребно још унаприједити, повећати њихова мјесечна примања и запослити дјецу погинулих бораца.

Новаковић је рекао да о билећком ратнику треба говорити са великим поштовањем, јер су познати још од Косовског боја и разних буна и устанака кроз историју.

У оквиру Дана билећких ратника, који се обиљежава већ три године, служен је и парастос српским борцима у Храму Светог Василија острошког и тврдошког код касарне „Билећки борци“.

Демобилисани борцу су потом са заставама ратних јединица продефиловали билећким улицама до споменика погинулим српским борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату 1991-1995, гдје су представници Општине и Борачке организације положили цвијеће.

Извор: Билећа Онлине

Нема коментара

Напишите коментар