Aпел министру Николи Селаковићу: Више од 2.000 прогнаничких породица да добије право откупа станова

Поштовани господине Селаковић,

 

Обраћам Вам се у име више од 2.000 прогнаничких породица којима није омогућено да трајно ријеше своје стамбено питање јер није предвиђена опција откупа станова. Оваквим поступањем су наведене прогнаничке породице доведене у неповољан и дискриминаторски положај у односу на друге прогнаничке породице којима је законом о избјеглицама омогућен откуп станова. Њихови станови су у највећој мјери изграђени средствима међународних донатора као и станови породица које имају право на откуп. Значајан број тих породица ми се лично обраћа и моле за помоћ у рјешавању овог дугогодишњег проблема.

Ради се о 530 породица корисника СИРП програма у седам локалних самоуправа чији су станови изграђени средствима италијанске Владе, о више од 300 породица ратних војних инвалида и породица погинулих бораца у 17 локалних самоуправа  чији су станови већински изграђени средствима јапанске Владе и мањим дијелом из буџета Србије и о више од 1.200 прогнаничких породица у 50-так локалних самопуправа са којима су закључени уговори о закупу или коришћењу а које су добили кроз пројекат „Социјално становање у заштићеним условима“.

Наведене прогнаничке породице се осјећају понижено, огорчено и разочарано јер постојећим законом о избјеглицама који је усвојен 2010. године нису добили право откупа својих станова. Апсолутно је неприхватљиво да законско регулисање питања становања, без икаквог оправданог разлога, доводи у неравноправан положај припаднике исте рањиве групе тј. прогнана лица иако се сви они налазе у истој правној ситуацији. Крајње је вријеме да се исправи велика неправда која је учињена према њима.

Више од 2.000 прогнаничких породица је охрабрено чињеницом да  сте, као министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, 17. фебруара ове године донијели Рјешење о образовању Радне групе за припрему Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о избјеглицама ( у даљем тексту: Радна група) као први конкретан корак у рјешавању питања откупа станова. За Предсједника Радне групе именована је госпођа Татјана Миленковић која је Ваш помоћник у Министарству. Колико ми је познато Радна група је досад одржала свега два састанка иако је прошло више од три мјесеца од њеног образовања.

Посебно желим да истакнем чињеницу да су представници 530 породица корисника СИРП програма у седам локалних самоуправа у последње три године одржали низ састанка у Предсједништву које је водио шеф кабинета Предсједника Републике Ивица Којић. На састанцима су, између осталих, присуствовали представници кабинета предсједнице Владе Ане Брнабић, Министарства финансија, Секретаријата за законодавство, Комесаријата за избеглице и миграције и локалних самоуправа.  Колико сам упознат постигнут је коначан споразум и текст измјена закона што се тиче ове категорије прогнаничких породица. Због тога не постоји оправдан разлог да Радна група не оконча свој задатак у кратком року.

Желим да Вас замолим да учините све што је у Вашој моћи да Радна група у што краћем временском року заврши свој рад на припреми Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о избјеглицама и да га пошаље Влади на усвајање. Такође, очекујем да ћете се активно заложити да Влада у кратком року прихвати нацрт закона и да га у форми приједлога закона поднесе Народној скупштини на усвајање.

Очекујем да одговорите на моје писмо у разумном временском року.

У Београду  17. мај 2023. године

                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Предсједник Савеза Срба из региона

                                                                                                       Миодраг Линта

Нема коментара

Напишите коментар