uhapsen-bivsi-general-borislav-djukic_1437319600

Апел министру правде Црне Горе Зорану Пажину да донесе одлуку о изручењу генерала Борислава Ђукића Србији

Поштовани господине Пажин,

Обраћам Вам се поводом случаја генерала Борислава Ђукића који је у јулу прошле године ухапшен у Црној Гори на основу хрватске потјернице због наводних ратних злочина почињених у Хрватској. Против генерала Ђукића је подигнута оптужница за рушење бране Перућа иако постоје чрвсти докази да нема никакве везе са наведеном браном. Против њега и седморице других  води се у Хрватској и истрага због сумњи за убијства цивила у Шибенско-книнској жупанији. Такође, и Србија је покренула истрагу против генерала Ђукића због ратних злочина. Као што Вам је познато Виши суд у Подгорици је у предмету генерала Ђукића дана 6.11.2015. године донио рјешење којим је утрдио испуњење законских претпоставки за његово изручење Р. Србији и Р. Хрватској.

Подсјећам да је генералу Ђукићу истицао екстрадициони притвор од 6 мјесеци 18. јануара ове године. Хрватска страна је поднијела захтјев у коме је затражила продужење притвора за још два мјесеца који је Виши суд у Подгорици ријешио позитивно и продужио притвор за још два мјесеца тј. до 18. марта 2016. године. На наведено рјешење Вишег суда није изјављена жалба по изричитој жељи генерала Ђукића јер не жели да се његов случај више одугловачи на неодређено вријеме.  По истеку жалбеног рока од три дана рјешење је постало правоснажно. Предмет генерала Ђукића је Виши суд у Подгорици требао да  достави Вамa на одлучивање.  Према законској процедури Ви имате обавезу да до 18. марта ове године донесете одлуку да ли ћете удовољити молби Р. Србије или Р. Хрватске за изручење генерала Ђукића. Према закону о међународној помоћи у кривичним стварима Црна Гора мора да генерала Ђукића изручи Србији јер је он њен држављанин.

Апелујем на Вас да донeсете одлуку о изручењу генерала Борислава Ђукићa Србији гдје ће имати фер и поштено суђење. У Хрватској генерал Ђукић неће имати фер и поштено суђење јер хрватско правосуђе није ни независно ни непристрасно. Желим да Вас подсјетим на недавну срамну пресуду загребачког Жупанијског суда којом су бивши припадници хрватске специјалне полиције Фрањо Дрљо и Божо Крајина ослобођени оптужбе за убијство шест старијих српских цивила у селу Грубори код Книна крајем августа 1995. године. Ово је једна од више стотина пресуда хрватских судова  које потврђују тезу да хрватско правосуђе штити налогодавце и починиоце злочина против српских цивила и заробљеника а истовремено најчешће без чврстих доказа суди припадницима војске и полиције бивше РСК. Главни разлог јесте покушај да се оправда лажна теза у хрватској јавности да су Срби искључиво злочинци а Хрвати искључиво жртве.

С поштовањем,

Предсједник Савеза Срба из региона и посланик у Скупштини Србије
Миодраг Линта

Нема коментара

Напишите коментар