linta i mihajlovic 1

Линта и Михајловић: Срби у Федерацији БиХ дискриминисани

Замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта примио је у Скупштини Србије посланика у Дому народа Парламента Федерације БиХ из реда Срба Славишу Михајловића, родом из Дрвара, на тему положаја Срба у Федерацији БиХ. Линта и Mихаjловић су послије састанка рекли новинарима да положаj Срба у Федерациjи БиХ ниjе добар jер их надлежне кантоналне и федералне власти дискриминишу и да jе дошло вријеме да се званичне институциjе Србиjе и Републике Српске jош више укључе у њихову заштиту.

Линта jе оцијенио да званично Сараjево стално говори о мутлиетичности, али да су у пракси у сваком кантону доминантни или Бошњаци или Хрвати а Срби обесправљени и без механизама за заштите свoја национална и друга права. Oн jе пренио да jе са Mихаjловићем разговарао о мјерама и активностима с циљем да се заустави процес нестаjања Срба са тих подручjа, посебно у четири општине где Срби чине већину – Дрвар, Гламоч, Грахово и Босански Петровац. Линта jе додао да се са Mихаjловићем, такође, сагласио да jе потребно да Србиjа именуjе директора Kонзуларне канцелариjе у Дрвару, подсећаjући да jе одлука о томе донијета прије неколико година. Поред тога, било би значаjно да Србиjа помогне регионалне проjекте коjи имаjу капитални значаj за Србе на том подручjу, као што jе изградња регионалне болнице у Дрвару сматра Линта. Oн jе као посебно значаjно издвоjио инициjативу за оснивање заjеднице српских општина по узору на европске стандарде и белгијски модел, где већина у локаллноj самоуправи, иако мањина у том ентитету, може да формира своjе заjедницу коjа би имала надлежности као шtо су образовање, култура, заштита животне средине, управљање природним ресурсима и др. Линта је подржао инициjативu да се сазове међународна донаторска конференциjа с циљем прикупљања средстава за економски развоj тог подручjа, навео jе Линта.

Mихаjловић jе истакао да jе са Линтом разговарао да се што адекватниjе и боље заштите Срби у Федерациjи БиХ, гдје jе, како jе рекао, стање алармантно. „Oд конститутивног народа сведени смо на мањину коjа jе изгубила сва права народа“, рекао jе Mихаjловић. Oн jе истакао да jе, за будућност Срба у региону и Федерациjи БиХ, веома важан диjалог како да се званичне инстутуциjе Србиjе ставе у функциjу заштите Срба коjи живе на том подручју. „Спас jедино можемо очекивати уз званичниjе и квалитетниjе укључивање званичних инстиуциjе Србиjе и Српске“, рекао jе Mихаjловић.

Информативна служба
Савеза Срба из регионa

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“2411″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1457036683201″]
Нема коментара

Напишите коментар