АКТУЕЛНО:

Бачки Соколац – сто година од оснивања села

У Бачком Соколцу је 22. маја обиљежено сто година од оснивања села и том приликом је откривен споменик којим је одата почаст оснивачима села. Њих 144. Тај дан прослављају и као Дан села. Након откривања и освештавања споменика услиједио је заједнички ручак.

Статуа је заправо Драгутин Матић, Око соколово. Са изградњом је почето 2018, а помогли су је мјештани, Мјесна заједница и Удружења ратних добровољаца.

Овом приликом је и освештана биста од стране свештеника из Жедника Далибора Ратника , Дарка Ивковића из Пачира и ђакона Лазара Ђачића из Суботице.

Сада у Соколцу живи око 420 становника, а труде се да сачувају успомену на своје претке. Како нам је рекао Душан Бањанин предсједник Удружења ратних добровољаца није било лако доћи до података, фотографија и осталих докумената које чувају у спомен соби јер је маса њих уништена.

– Доселивши се у Соколац почели су од нуле. И таман када су нешто створили протјерали су их маја 1941. године на аеродром Југовићево. Тада су имали могућност да оду ко је хтио у Србију. Већину су у јулу депортовали у концентрациони логор Шарвар у Мађарској, гдје су провели неколико година. Вративши се кући, опет су се трудили да стекну, али им је наметнута задруга. Нажалост, никада нису добили свој заслужени статус. Зато се ми сада трудимо да сачувамо успомену на њих.

Присутнима су се обратили др Милан Мицић, предсједник Удружења солунских добровољаца Србије и секретар Матице српске и Драго Лукић потомак добровољаца из Бајмока.

 

Присутни су били и предсједник општине Бачка Топола Адриан Сатмари и предсједник Скупштине општине Саша Срдић.

Душан Бањанин и предсједник МЗ Милан Врекић су подијелили захвалнице заслужнима.

Свечаност су увеличали наступи дјеце ОШ Вук Караџић са Криваје и КУД-а Вук Караџић из Бачке Тополе.

Потомци добровољаца из Соколца су осликали мурал на Мјесној заједници.

Године 1921. настао је Бачки Соколац, када су се доселиле прве породице из Лике. Током неколико година касније, долазиле су и породице и појединци из Плитвица, Оточца, Купреса, и осталих крајева гдје су живјели Срби. Колонија Бачки Соколац оформљена је 1924. године. Колонисти су населили имања бивших велепосједника, а у деветнаестом вијеку, припадала су породици Фернбах. Многи Соколчани су као добровољци дошли из Русије и Америке и учествовали као борци на солунском фронту и Народноослободилачкој борби.

У периоду од седамдесетих година двадесетог вијека, па на даље, српске породице из Босне и Херцеговине доселиле су се у Бачки Соколац и употпунили слику мјеста гдје живе Срби који су се нашли на истом тлу, а дошли са различитих поднебља. Деведесетих година двадесетог вијека, Срби који су протјерани из својих кућа са простора Републике Српске Крајине, пронашли су свој дом међу Соколчанима. Тада је и изграђено Ново насеље, дио села гдје су се људи смјестили.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Фото: Благоје Ацан

 

Нема коментара

Напишите коментар