БЕОГРАД, 21. ЈУН 2021. ГОДИНЕ: Парастос поводом 29 година од страдања Срба на Миљевачком платоу

Парастос за убијене Србе на Миљевачком платоу код Дрниша, служиће се у понедељак 21. јуна у 11 часова у цркви Светог Марка. Организатор је као и сваке године Удружење породица несталих и погинулих лица „Суза“.

Након парастоса, представници Удружења и присутни грађани положиће венце и цвеће на споменик погинулим Србима у ратовима деведесетих, у Ташмајданском парку.

Двадесет првог јуна 1992. године, на подручју Миљевачког платоа, догодио се монструозан злочин над српским припадницима територијалне одбране, у присуству Унпрофор-а. У том нападу хрватске војске убијено је четрдесеторо Срба, а неколико њих је рањено и заробљено. Српско село Нос Калик срушено је до темеља и спаљено, један део становништва је побијен а други интерниран на острво у шибенском архипелагу. Тела погинулих су масакрирана, бачена у крашку јаму и затрпана смећем. Посмртни остаци су ексхумирани два месеца касније, али због тешког стања у ком су се налазили, њих дванаесторо није идентификовано. Тела су још у заједничкој гробници на Книнском гробљу. Породице и после 29 година још чекају на ексхумацију и идентификацију, како би их достојно сахранили у породичну гробницу, са именом и презименом.

Преузето са: Слободна Херцеговина

Нема коментара

Напишите коментар