„Црне мараме“ oдносно породице жртава oсудиле Хашки трибунал на доживотну робију и вјечни срам

Удружење српских породица убијених и киднапованих на Kосову и Метохији поводом затварања Хашког трибунала 21. децембра осудиле су овај „неправедни суд, на доживотну робију и вјечни срам, јер је оне који су починили злочине над Србима оставио без казне“, поручено је са конференције за новинаре која се одржала у Спомен соби „Косметске жртве“ у Београду.

„Пресуду“ је у име свих српских мајки, сестара и супруга забрађених у црне мараме чији су најмилији остали на стратиштима од Кошара до Хоргоша, прочитала Снежана Марковић Здравковић, кћерка отетог и убијеног оца и сестра отетог брата на Kосмету.

„Данас, суд неправде, суд пристрасности, суд дворструких аршина, завршава свој рад необављеног посла. Тај неправедни суд годинама је радио за хрватске, албанске и муслиманске интересе и осудио само српске генерале, тадашње ЈНА, на 1.400 године тамнице. Због тога што је осудио само Србе, породице жртава оставио без правде, а злочинце без казне. Данас 21. децембра 2017. године породице косметских жртава у име свих српских жртава на простору бивше СФРЈ доносимо пресуду којом осуђујемо Хашки трибунал и проглашавамо кривим због некажњавања злочина и геноцида који су почињени над Србима на њиховим вјековним огњиштима. Тај геноцидни Хашки трибунал одбио је да осуди словеначке, муслиманске, хрватске и албанске злочинце из страха од тероризма у Америци и ЕУ“, навела је Здравковићева.Затим се обратио предсједник Удружења Симо Спасић који је рекао да се борба породица за истину о српским жртвама мора наставити и да у њу морају бити укључени сви, јер српске црне мараме заслужују да знају шта је са њиховим најмилијима.

„У име црних марама Сарајева, Вуковара, Kравице, Братунца, Сребренице, до мајки косовских жртава, мајки војника са Kошара који су бранили своја огњишта, ми данас доносимо пресуду. Док они данас Хагу славе некакав њихов успјех црне мараме данас пресуђују Хашком трибуналу и доносе пресуду на доживотну робију, јер је крив што је не кажњавајући злочине и геноцид уништио српске породице. Господо из Хашког трибунала ви сте заслужили црни картон“, рекао је Спасић, а затим су он и присутни чланови породица демонстративно подигли црни картон и ту слику послали у свијет, којом су поручили да породице само траже правде.

Директорка Kанцеларије Владе Србије за људска и мањинска права Сузана Пауновић истакла је да се нада да ће ово бити посљедња Спомен соба у Србији, мислећи на Спомен-собу „Kосметске жртве“, која, како је рекла, може да опомене и да подсјети, да не дозволи да у заборав оду сви људи који нас гледају са тих слика.

Овом приликом она је подјетила да у Србији има више од 220.000 интерно расељених лица који су остали без својих огњишта и који не могу да се врате на Kосово и Метохију јер им, како је рекла, међународне институције то не омогућавају. Она је навела да је чињеница да су српском и осталом неалбанском становништву на KиМ угрожена сва права и након 18 година међународног присуства нису створени услови за безбједан повратак људи на њихова огњишта.

Она је, када је ријеч о раду Хашког трибунала, рекла да ће историја дати посљедњу ријеч о раду Трибунала, додајући да Влада Србије има мишљење о томе како се дијелила правда пред овим судом, да Влада Србије о српским жртвама упорно говори и да се тај глас чује и у УН.На питање Спасића да ли ће Влада донијети закон о правима цивилних жртава затраживши да они буду први на листи обесправљених и угрожених грађана у Србији, Пауновићева је поручила да су они за Владу Србије на првом мјесту, да држава води рачуна о заштити и правима исељеника и о породицама жртава.

„Сваки пут напомињемо и подсјећамо да се прије свега права истина о косметским жртвама мора чути и мора сазнати, рекла је Сузана Пауновић, нагласивши да ће тражени закон бити донијет.

Предсједник Савеза Срба у региону и народни посланик Миодраг Линта овим поводом одао је почаст жртвама и подсјетио да је Хашки трибунал основан с циљем да суди политичком и војном руководству Србије, Републике Српске и Републике Српске Kрајине.

„Нажалост, западне силе пуних 27 година воде политику двоструких аршина према простору бивше Југославије. За њих су Срби главни кривци, злочинци и агресори a Хрвати, Албанци и Бошеаци жртве кој ису тобоже водили ослободилачке ратове. . Оваквим приступом ми никад нећемо имати трајни мир и стабилност на овом подручју“, рекао је Линта и додао да Хашки трибунал није испунио ниједан од својих циљева.

„Није казнио све ратне злочинце, није испоштовао српске жртве и није допринио помирењу на овом простору. Ми живимо у времену у коме се глорификују жртве из албанског, бошњачког и хрватског народа, a српске жртве прешућују и имањују, живимо у времену у коме се ослобађају ноторни ратни злочинци као што су Анте Готовина, Насер Орић и Рамуш Харадинај“, истакао је Линта.

Он је апеловао на Тужилаштво за ратне злочине у Србији да почне да процесуира налогодавце и починиоце злочина над Србима. У претходном периоду наше Тужилаштво је подигло 183 оптужницe , од тога 161 je подигнутa против Срба, двадесетак против Албанаца, двије против Бошњака и Хрвата. То је, како је он рекао, дало легитимитет апсурдној тези западних сила да су Срби агресори и злочинци.Овом приликом Линта је дао пуну подршку доношењу споменутог закона о цивилним жртвама, јер ће породице на тај начин добити сатисфакцију, а држава ће им на тај начин одати признање. Такође Линта је изразио наду да ће се уз подршку надлежних институција изградити споменик свим српским жртвама, у ратовима деведесетих, завршно са мартовским прогоном 2004.године.

Породице су на крају црним платном прекриле фотографије својих најмилијих, јер су, како је поручено, због хашке неправде остале у вјечном мраку.

Мајка киднапованих синова Слободанка Крстић, уручила је овом приликом у име Удружења захвалнице пријатељима Удружења, институцијама, медијима и појединцима.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар