Крушедолска звона

Делегација Савеза Срба из региона присустововала свесрпскoм сабору „Крушедолска звона“

У Крушедолу на Фрушкој Гори 27. маја одржан je Свесрпски сабор „Крушедолска звона“ на којем су се окупили Срби протјерани са својих вјековних огњишта у хрватским војним и полицијским акцијама „Бљесак“, „Олуја“ и „Откос“. Њихова преосвештенства, епископ сремски Василије и епископ амерички Лонгин, служили су Свету архијерејску литургију у манастиру Крушедол. Послије литургије служен је парастос погинулим Србима из Хрватске током 20. вијека, као и Србима који су умрли у избјеглиштву.

 

Њима не треба ништа говорити, они су живи свједоци тога страдања


Бесједу пред крушедолским манастиром одржао је академик Матија Бећковић који је подсјетио да су почетак и крај 20. вијека обиљежиле двије избјегличке колоне. „Српско избјеглиштво је старије од свих које данас гледамо са екрана, а Крушедол је престоница наше свете избјегличке географије, гдје се наш свијет окупљао кроз вијекове у колонама, од Чарнојевића до Олује“, поручио је академик Бећковић и додао да они, који су послије Олује овдје дошли и који су се у тој колони рађали и умирали, сада имају по 20 година. „Већ су то младићи и дјевојке и има их као цвијећа. Њима не треба ништа говорити, они су живи свједоци тога страдања“, нагласио је Бећковић.

У програму „Крушедолских звона“, наступили су познати глумци, пјевачке групе и фолклорна друштва која чувају и његују традицију завичаја.

 

Подијељено је преко 800 примјерака Српског кола


Крушедолском сабору присуствовала је и делегација Савеза Срба из региона коју су чинили Зорица Влајинић, Сњежана Станишић, Миле Шапић и Милан Гомирац. Током трајања сабора подијељено је преко 800 примјерака Српског кола, најтиражнијег бесплатног мјесечног листа на ћирилици и ијекавском нарјечју. Такође, обављени су разговори са великим бројем наших земљака. Општи је утисак да наши земљаци који су родом и поријеклом западно од Дрине и Дунава, све више прихватају Српско коло као свој лист у коме могу прочитати текстове о нашим крајевима, страдању, историји, животу наше цркве, информације о одржаним завичајним вечерима, трибинама, спортским, културним и бројним другим догађајима.

Агенција Срна и Информативна служба Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“8491″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1497818843802″]
Нема коментара

Напишите коментар