zorana-mihajlovic-skupstina-foto-beta-1423747855-616384

Дописи Миодрага Линте упућени министарки грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорани Михајловић и министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александру Вулину

MИНИСТАРСТВО ГРАЂЕВИНАРСТВА, САОБРАЋАЈА И ИНФРАСТРУКТУРЕ
– Проф. др. Зорана Михајловић, потпредсједница Владе и министарка –

ПРЕДМЕТ: Иницијатива да  Влада Србије донесе Закључак којим би се омогућила примјена Закона о избјеглицама  с циљем да 530 породица чији су станови израђени у оквиру Програма трајне интеграције избјеглица (тзв. СИРП програм) стекну право куповине истих

Поштованa госпођо Михајловић,

Као што Вам је познато Влада Републике Србије и Влада Републике Италије закључиле су 2004. године Меморандум о разумијевању којим је предвиђена изградња 670 стамбених рјешења за избјеглице са ниским примањима и друге рањиве категорије становништва. Програм трајне интеграције избјеглица (тзв. СИРП програм) реализовао је УН Хабитат у сарадњи са тадашњим Министарством за капиталне инвестиције у слиједећим градовима: Ниш, Крагујевац, Краљево, Чачак, Панчево, Ваљево и општини Стара Пазова. Том приликом 530 стамбених јединица додјељено је 2008. године на коришћење избјегличким породицама (80 посто) и домаћем становништву (20 посто). Наведене избјегличке породице сматрају да су у процесу трајне интеграције дискриминисани у односу на остале избјеглице с обзиром да им није пружена могућност куповине добијених станова. Наиме, око 3000 избјегличких породица чије су стамбене јединице изграђене средствима других међународних организација или Влада других држава имају право куповине.

Због наведеног сматрам да је крајње вријеме да се ријеши проблем наведених 530 избјегличких породица и породица домаћег становништва и то на начин да им се омогући право куповине добијених стамбених јединица како је то предвиђено Меморандумом о разумијевању из 2004. године. Представници станара из свих 7 наведених локалних самоуправа су подигли изводе из листа непокретности из катастра из којих се јасно види да су изграђени станови (њих 530) уписани као државна својина Републике Србије. То је у свом одговору од 18.03.2014. године потврдио и Републички геодетски завод (РЗГ) на питање станара из чачка. Наведени изводи из листа непокретности и одговор РЗГ-а достављени су Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Користим ову прилику да апелујем на Владу Србије да донесе Закључак којим би се омогућила примјена Закона о избјеглицама из маја 2010. године на избјегличке породице из СИРП програма са осталим избјегличким породицама које имају право куповине стамбених јединица према наведеном закону. На овај начин би била исправљена вишегодишња неправда према наведеним избјегличким породица који живе у сталној неизвјесности јер нису трајно рјешили главни проблем интеграције, а то је питање становања.

Подсјећам да поменути Закон о избјеглицама представља lex specialis који се примјењује на лица у статусу избјеглице, али и на лица којима је престао статус избјеглице тј. која су добила држављанство Републике Србије и узела личне карте. Такође, наведеним законом , и то од члана 19. до члана 19 п, регулисано је стамбено збрињавање избјеглица и бивших избјеглица у процесу интеграције, које обухвата и право на куповину стамбених јединица по повољним условима.

С поштовањем,

17. октобар 2016. године

Предсједник Савеза Срба из региона и народни посланик
Миодраг Линта

П.С. Допис исте садржине упућен је министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александру Вулину

Нема коментара

Напишите коментар