АКТУЕЛНО:

Други састанак Линте са представницима избјегличких насеља Овча и Камендин

У просторијама Савеза Срба из региона на Новом Београду, у четвртак 7. новембра 2019 године, одржан је састанак народног посланика Миодрага Линте са представницима избјегличких насеља Овча и Камендин (Земун Поље) који представљају 505 избјегличких породица. На састанку је договорено да се се у уторак у писарници Предсједништва преда писмо за Предсједника Србије Александра Вучића а у писарници градске управе писмо за Градоначелника Београда Зорана Радојичића са молбом за двоструки откуп приликом откупа станова. Поред тога, представници оба насеља су информисали присутне о акцији прикупљања потписа којима би се додатно подстакло Предсједника Вучића да донесе одлуку да се одреди повољна цијена откупа избјегличких станова.

У Писму стоји, између осталог, слиједеће: „Цијена откупа наших станова дефинисана је „Одлуком о утврђивању просечних цијена квадратног метра одговарајућих непокретности на територији Града Београда за утврђивање пореза на имовину за 2019. годину“ коју је Скупштина Града Београда усвојила на седници одржаној 30. новембра 2018. године.   Избегличко насеље Камендин се, према наведеној Одлуци, налази у четвртој зони и цијена откупа је 87.410 динара а избјегличко насеље Овча у шестој зони и цијена откупа је 70.080 динара. Молимо вас да се приликом усвајања Одлуке о утврђивању просјечних цијена квадратног метра одговарајућих непокретности на територији Града Београда за утврђивање пореза на имовину за 2020. годину примени модел из општина Оџаци и Пожега о попусту од 50 одсто за наше станове. То конкретно значи да би, по наведеној Одлуци, цијена откупа станова по м2 у избегличком насељу Камендин била 43.705 динара а у избегличком насељу Овча 35.040 динара.  На ову умањену цијену примјенио би се још један попуст од 50 посто који је дефинисан Законом о избјеглицама из 2010. године. То конкретно значи да би коначна цијена откупа станова по м2 у избегличком насељу Камендин била 21.852 динара а у избјегличком насељу Овча 17.520 динара.  Посебно наглашамо да би Вам 505 избјегличких породица из оба насеља били неизмјерно захвални ако помогнете да Град Београд обезбеди попуст од 50 посто приликом откупа наших станова“.

Линта је још једном подсјетио присутне да је још 27. септембра 2019. године упутио писмо Предсједнику Вучићу у коме је молио да Град Београд и још 55 општина и градова, у којима су изграђени станови за избегла и прогнана лица, донесу Рјешења или Одлуке о умањењу цијене откупа избјегличких станова за 50 одсто. Присутни представници оба насеља, изразили су очекивање да ће одговор Предсједника Вучића , на њихово писмо као и на писмо Линте бити, позитиван.

                                                                                                                                           Информативна служба

                                                                                                                       Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар