Епископ Јоаникије: Ђукановић се води усташком реториком, своју браћу баца у бунар

Ово је у Беранама пред манастиром Ђурђеви ступови пред око 20.000 грађана Берана, неких бјелопољских села и Андријевице у бесједи казао епископ будимљанско-никшићи.

– Сви смо ми учесници историје која се пише. Овој дјеци и омладини припада будућност а не онима који користе реторику Анте Павелића и оптужују нас за великосрпски национализам. Са том реториком усташки вођа, Хитлеров слуга, Анте Павелић, истражио је и побио на стотине хиљада Срба. Овдје, нажалост, та реторика добија замах преко предсједника Црне Горе Мила Ђукановића. А ми одговарамо на ту глупаву и превазиђену причу одговорити – ми смо и Срби и Црногорци, онолико, или и мало мање, али не и више, колико је био Његош, краљ Никола, Марко Миљанов, Мојсије Зечевић, војвода Миљан Вуков и сви наши преци који су страдали за крст часни и слободу златну.

Ово је у Беранама, пред манастиром Ђурђеви ступови пред око 20.000 грађана Берана, неких бјелопољских села и Андријевице у бес,еди казао епископ будимљанско-никшићи Јоаникије, говорећи пред “народном скупштином која је у непрестаном зас,едању пуна два мјесеца“.

– Јер када је Скупштина Црне Горе застранила и донијела дискриминаторски, антисутавни, антицивилизацијски закон којим се наругала нашој светој вјери, изразила намјеру да отме светиње и да их сркнави и са њима тргује, нисмо имали другога рјешења сем да сазовемо ову велику свенародну скупштину, која че казати шта мисли и која ће исказати своју вољу. А глас народа је глас Божији. Чувајте завјете својих предака, своје светиње, нашу прошлост и будућност, завјештавате својој дјеци да чувају своју вјеру православну, казао је епископ Јоаникије…

– То Господ од нас тражи и ако тако чинимо. Он ће нас наградити и услишити наше молитве. Врло често, људи се моле за нешто добро, али нису схватили да треба да очисте своје срце од мржње, да опросте и чуде се што им Бог молитву није услишио. Најчешће због тога, може бити да, понекад, Господ из васпитних разлога, на дуже стазе, некоме не даје свједочанство да је његова молитва услишена, али и поред тога треба се увек молити за добро. Онда Господ, ако види да је човјек истрајан, награди га и стоструко за његову истрајност у добру – бесједио је Владика Јоаникије.

Навео је да почиње Велики Часни пост, а да се, истовремено, наша света Црква заједно са верним народом налази се пред искушењима од власти Црне Горе.

– Наставићемо и даље са одржавањем литија недјељом и четвртком, с тим што ће литија у Беранама четвртком полазити у 17 часова, по молби свештеника и народа, који због обавеза не могу да стигну раније.

„Не дај Боже да у те литије идемо са мржњом. Ми само јавно сведочимо и показујемо своје неслагање са злом, јер овај закон, који је донесен у Скупштини Црне Горе, у њега је уграђена страшна неправда према Цркви. Тај закон је донесен са злом намером. А ми призивамо на дијалог, на измирење у добру, и мирно излазимо. Нема таквих великих скупова нигде у свијету да људи кад се боре против неправде нису полупали ниједан излог, да нису запалили ниједно ауто, да нема ниједне псовке, зле речи или било чега другог“.

„Има истините речи, која, можда, некога погађа. И треба да је буде, ако је реч истинита, на право место и у право време. У будуће треба тако да буде и да се боримо. Боримо се истином и правдом, молећи се и за пријатеље и за непријатеље, молећи се да све нас Господ заједно уразуми и просветли и знамо, сведочимо то да нема мира, ни среће Црној Гори док се она сама са собом не измири, док се не измири са својим прецима, док се не покаје за своје грехе, за злочине које су браћа браћи чинила, за невино проливену крв, за бацање у јаме. Свега тога је било и треба нам покајање свима због тога да би нам Господ опростио, али, нажалост, видимо, да поједини на тим злим делима, на бацању своје браће у јаме, ја их знам, макар, 15-ак по Црној Гори, али их има много више, хоће на томе да граде будућност. На томе се ништа добро није саградило, нити ће се саградити“, поручио је Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије,
Он је пожелео срећан и благословен почетак Великог Часног поста.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар