Фашистички плакати осванули на згради Српског привредног друштва Привредник

Дан након обиљежавања Европског дана сјећања на жртве тоталитарних и ауторитарних режима, на згради у којој се налази Српско привредно друштво Привредник у Прерадовићевој улици у центру Загреба освануле су „пригодне“ поруке.

Плакат војника с амблемом усташке шаховнице с првим бијелим пољем на униформи и усташким симболом „У“ на шљему залијепљен је преко лица Привредниковог питомца на излогу Привредниковог дома. Ту је и кукасти криж који се вијори на застави поред усташке шаховнице, а неизоставно усташко „У“ непознати вандали урезали су и у стакло излога Привредниковог дома.

Иако се ради о незнатном оштећењу имовине, мржња која је на овај начин испољена према припадницима једног народа изражавањем симпатија према режиму који се у прошлости на најсвирепији начин односио управо према припадницима тог народа – није ни мало занемарљива.

Надлежни би се требали позабавити друштвеном атмосфером која је довела до тога да се овакве поруке појављују на загребачким, али и бројним другим улицама широм Хрватске. И то само дан након што наводно памтимо страдања и штету коју су овдје илустриране идеологије нанијеле не само Србима већ цијелом свијету.

Фотографије снимио и плакате уклонио: Давид Билић

Нема коментара

Напишите коментар