АКТУЕЛНО:

Глина: Сјећање на Србе жртве усташког злочина

Његово преосвештенство епископ горњокарловачки Герасим служио је данас парастос у спомен-костурници на православном гробљу у Глини за више од 2.000 Срба са Кордуна и Баније који су звјерски убијени у мају и августу 1941. године.

Парастосу је присуствовао и предсједник бањалучког Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов, који је положио вијенац, као потомак српских жртава које су звјерски поклале усташе 1941. године.

– Овдје су похрањене кости више од 2.000 наших блиских и даљих предака, Срба са Кордуна и Баније који су звјерски убијени у мају и августу 1941. године. Као близак потомак звјерски убијених Срба, питао сам се зашто су убијени многи људи са села које је само занимало да прехране и одрже своју породицу – рекао је Арлов.

Арлов је захвалио руководству Вијећа српске националне мањине града Глине што не дозвољава да овај злочин падне у заборав, те што су на њихову заједничку иницијативу поставили крст за погинуле Србе на спомен-костурницу.

– Посебно хвала Влади Републике Српске и премијеру Радовану Вишковићу што су прошле 2021. године издвојили из буџета Владе 25.000 КМ за реконструкцију оронуле спомен-костурнице на православном гробљу у Глини – нагласио је Арлов.

Парастосу су присуствовали представници власти града Глине, делегација Вијећа националних мањина из Загреба, делегација Владе Хрватске, те делегација Амбасаде Србије у Загребу.

Предсједник Вијећа националних мањина града Глине Милан Мартиновић захвалио је Влади Републике Српске и премијеру Радовану Вишковићу за средства којима је обновљена спомен-костурница у Глини прошле године, а присутне је поздравила и потпредсједник Владе Хрватске Ања Шимпрага.

Нема коментара

Напишите коментар