Гојаковац: Одата почаст за 109 погинулих бораца

Пред Спомен-плочом у станарском засеоку Гојаковац данас је одата почаст за 109 бораца Војске Републике Српске који су погинули у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

На спомен-плочи уклесана су имена 50 бораца са подручја Станара, 59 бораца са простора 13 општина Републике Српске и једне цивилне жртве рата – трогодишње Сање Јосић.

Предсједник Организације породица погинулих са подручја Станара Мирко Јотић каже да су мјесто Гојаковац и насеље Церовица имали стратешки значај за одбрану овог дијела Српске.

Он је навео да је први заједнички напад муслиманско-хрватских снага извршен 1.јуна 1992. године око 4.00 часа, када је погинула и прва жртва из Церовице Владо Миливојевић.

– Други озбиљнији напад успјешно је одбијен 13. априла 1995. године – подсјетио је Јотић.

Некадашњи командант Крњинске бригаде Мико Шкорић рекао је да су непријатељска дејства преко Гојаковца ишла у намјери да се заузимањем Станара прекине једини коридор према Србији и озбиљно угрози положај Добоја и Теслића.

Шкорић, који је и ратни командант Друге оклопне моторизоване бригаде, каже да је стратешки циљ јединица зеничког и тузланског корпуса такозване Армије БиХ био пресјецање тог коридора, те спајање са регуларном војском Хрватске која је кренула ка Броду.

Предсједник Скупштине Општинске борачке организације Станара Миладинко Ковачевић каже да је некадашња прва линија раздвајања на Гојаковцу остала међуентитетска граница Републике Српске и Федерације БиХ.

Он је навео да је укупно 250 бораца из Станара страдало на овом и ратиштима широм Републике Српске.

Начелник општине Станари Радојица Ћелић рекао је да ова локална заједница води рачуна о својим борцима и породицама погинулих издвајајући средства за њихова допунска права.

Погинулим борцима данас је почаст одао и изасланик министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Милан Торбица, који је и положио вијенац код споменика.

Вијенце су положили и представници организације породица погинулих бораца, борачке организације и друге организација које његују традицији одбрамбено-отаџбинског рата, делегација општине Станари, као и породице страдалих бораца.

Претходно је служена литургија у Цркви Светих апостола Петра и Павла.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар