ХАШКО ИЖИВЉАВАЊЕ НАД СРБИМА: Караџићу угрожено здравље и живот, Младићу притисак преко 190!

Радовану Караџићу угрожено је здравље и живот у затвору у Великој Британији.

Ово је порука са Конференције о правима и статусу лица осуђених пред Хашким трибуналом, која је одржана у Београду.

Случај првог председника Републике Српске није једини пример нехуманог односа трибунала према српским затвореницима.

Трансфер Радована Караџића у Велику Британију пример је противправног и нехуманог понашања Хашког трибунала. Очигледна је намера, истиче одбрана првог председника Републике Српске, да га се изолује и препусти на милост и немилост затворским властима, али и затвореницима.

– Ти услови нису ни изблиза као они које је имао у притвору Хашког трибунала. Најважнија ствар од свега је одсуство елементарне безбедности имајући у виду затворску популацију у Великој Британији, што је већ више пута виђено, посебно у случају Крстића, а и још неких других људи који су се тамо нашли – рекао је Петронијевић.

Кћерка првог председника Републике Српске Соња Јовичевић Караџић назвала је пребацивање свог оца злонамерним премештањем, са циљем да му се првенствено онемогући контакт са породицом, али и приступ информацијама и рад на његовим мемоарима. Породица Караџић је већ две деценије на америчкој црној листи, а проблем су и визе, обавезне за Велику Британију.

Истовремено, генералу Младићу је заказано изрицање другостепене пресуде за 8. јун, упркос његовом лошем здравственом стању и чињеници да је један од његових бранилаца на болничком лечењу.

– Ми смо најавили да не можемо да дођемо. Мој кобранилац Иветић је у овом моменту у болници, прилично озбиљно болестан. Примљен је са температуром 40,7. Ухватио је неку бактерију у Африци, пошто има један предмет у Танзанији, у Аруши – изјавио је адвокат Ратка Младића Бранко Лукић.

Здравствено стање генерала Младића је још један разлог због којег је одбрана захтевала одгађање изрицања пресуде.

– Имао је неке две кризе, које су вероватно повезане са наглим скоковима притиска. Добили смо извештај који не садржи никакве конкретне информације. Ми од њега усмено сазнајемо да му је био притисак преко 190, да је имао вртоглавице, да је заборављао неке основне ствари, али у извештају лекара ништа од тога што је је он нама рекао, не можемо да видимо. Од њихових љекара из Хага – навео је Дарко Младић, син генерала Младића.

Необориве статистичке податке који доказују пристрасност хашког суда, изнио је Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживања ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске.

Такође, скренуо је пажњу на самовољу хашког судије Кармела Агијуса који је одбио да пусти на слободу Радослава Брђанина, иако је одслужио две трећине казне.

Са скупа је упућено писмо свим чланицама Савета безбедности Уједињених нација у којем се наводи на које се све начине крше људска права Срба оптужених пред Хашким трибуналом.

Подсећамо, Радован Караџић, бивши председник Републике Српске правоснажно осуђен на казну доживотног затвора, пребачен је у затвор у Енглеској.

Новости, РТРС
Нема коментара

Напишите коментар