Хиљаде људи на Малом Зејтинлику

На Војничком спомен-гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу данас се, на Велике Задушнице, неколико хиљада људи, родбине и пријатеља помолило и запалило свијеће за душе упокојених српских бораца и цивила сахрањених на овом спомен-комплексу.

„У цркви Свете Петке на Малом Зејтинлику и у цркви Светог пророка Илије на Сокоцу служени су јутрос литургија и помен“, рекао је Срни протојереј-ставрофор Златко Богдановић, старјешина Црквене општине Соколац.

Према његовим ријечима, и ове, као и свих година раније велики број људи из Републике Српске и Србије достојанствено је уз молитве и паљење свијећа за душе, посјетило гробове упокојених сродника и пријатеља, иако је на Сокоцу било хладно вријеме са снијегом.

На Војничком спомен горбљу на Сокоцу сахрањено је скоро 1.000 српских бораца погинулих у одбрани Сарајевско-романијске регије у минулом одбрамбемо-отаџбинском рату.

Српска православна црква и вјерници данас обиљежавају Задушнице, један од четири празника у православном календару, у години, када се вјерници посебно моле и прислужују свијеће, полажу цвијеће и дијеле храну за душе упокојених најближих сродника.

Велике или Васкршње задушнице, које у неким крајевима називају и Зимске обиљежавају се у суботу пред Месне покладе.

Војничко спомен-гробље на Сокоцу настало је од јануара 1996. године, када је након потписивања Дејтонског споразума о миру у БиХ, почео егзодус 150.000 Срба из Вогишће, Грабавице, Добриње, Хаџића, Илиџе, Рајловца и Илијаша и других насеља из околине Сарајева, која су до тада била под контролом Војске Републике Српске.

Бјежећи из својих кућа и са имања Срби са тих подручја су са собом понијели и своје мртве и сахранили их на овом гробљу.

Преузето са: Независне

Нема коментара

Напишите коментар