Игре из српских Крајина у Канади

Школе српског фолклора Слога из Стони Крикапоред Хамилтона у Канади организовала је у суботу 15. фебруара 2020. године Крајишко вече. Више од 100 чланова подјељених у пет ансамбла од најмлађих до омладинаца приказали су дио сачуваног културног наслеђа са Кордуна, Баније, Лике, Далмације и Босанске Крајине. Сву љепоту народног блага дочарали су игром и пјесмом, али и оригиналним народним ношњама из тих крајева,што је публика у препуној сали у Хамилтону са великим одушевљењен  прихватила и сваки наступ прекидала аплаузима.

Посебност овог догађаја је и у томе што су родитељи дјеце фолклораша припремали аутохтона јела тих крајишких регија по рецептима својих бака. Крајишко вече је тешко замислити без крајишких пјесама за што су се пробринуле пјевачке групе Синови Кордуна и Ћемер из Торонта,као и Мирко Петрињац и оркестар Миливоја Доронтића.

Већ сљедећег дана, у недјељу 16. фебруара 2020. године фолклораши Школе српског фолклора Слога учествовали су на Фестивалу нација који је у Хамилтону одржан под слоганом “Заједништво кроз игру”.

Школа српског фолклора у Хамилтону основана је 2010. године и поред организовања годишњег концерта и крајишке вечери наступају на смотрама фолклора и забавама у Хамилотну, Нијагари и другим градовима у Канади, а гостовали су и у Сједињеним Амаричким Државама. Народне ношње овом ансамблу припремају Мица Навала (бака двоје играча) и њена кћерка Ђурђица Даић која организује све догађаје на којима Слога учествује. Од оснивања ове фолклорне групе у Стони Крику корегораф је Љубомир (Лука) Поповић.

 

                                                                                                                             И. Вујановић

 

 

Коментари
  • Olujaaaaaa

    четвртак, 20. фебруар 2020.

Напишите коментар