“Корени“ од сада делују и у Швајцарској

Представници Удружења матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије “Корени“ боравили су од 31.01. до 02.02.2020. године у Швајцарској где су присуствовали свечаности обележавања Дана Републике Српске.

Обележавање Дана Републике Српске почело је ломљењем славског колача у Храму Свете Тројице у Цириху, а прослави у Диетикону  присуствовао је Његово преосвештенство епископ аустријско-швајцарски Господин Андреј. У пригодној беседи протејереј  Бранимир Петковић, старешина храма захвалио је гостима на присуству и честитао свим грађанима у матици и дијаспори Дан Републике Српске. Гости из Републике Српске и Републике Србије заједно са организаторима посетили су и Храм Успења Пресвете Богородице у Швамендингену који је део Цириха. У име Владе Републике Српске свечаности је присуствовао председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић који је истакао да је Република Српска гарант културног, просветног, националног и сваког другог опстанка Срба. Прослави Дана Републике Српске присуствовали су Амбасадор БиХ у Швајцарској Боро Бронза, Амбасадор Србије у Швајцарској Горан Брадић, државни секретар  министра за екологију Владе Србије Бранимир Блажић и други званичници из локалних заједница Србије и Републике Српске као и велики број припадника дијаспоре.

У оквиру Обележавања Дана Републике Српске, у Цириху је одржан округли сто на тему “Сарадња матице и дијаспоре“ на којем су представници Републике Српске и Републике Србије разговарали са члановима завичајних удружења о могућности чвршће сарадње, заједничких пројеката и институционализације представника дијаспоре у органима власти у отаџбини. На састанку је постигнута сагласност о потреби укључивања представника заједнице у дијаспори у систем одлучивања о Републици Србији и Републици Српској. За ту иницијативу добијена је сагласност од дипломатских представника матице у Швајцарској. На састанку је донета одлука о ширењу мреже Удружења матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије “Корени“ који ће од сада деловати и у Швајцарској. За председника “Корена“ у Цириху изабран је Чедо Паповић.

  • Ми смо данас искористили прилику да формирамо Иницијативни одбор Удружења матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије “Корени“ јер сигурно овакав скуп буди осећај одговорности и мислимо да односи и сарадња између матице и дијаспоре морају да буду на вишем и квалитетнијем нивоу, истакао је председник Иницијативног одбора “Корени“ Милан Гутић.

Закључак округлог стола је да је унапређење односа матичне државе са српском заједницом у дијаспори и региону један од највећих државних и националних интереса. У том циљу ове године ће бити организован свесрпски сабор који би требало да резултира конкретним помацима.

Фудбалски клуб “Република Српска“ из Цириха једини у Европи носи тај назив

У оквиру обележавања Дана Републике Српске у Швајцарској, одржан је други турнир у малом фудбалу за млађе категорије. Прво место на турниру у конкуренцији такмичара узраста 12 и 13 година освојила је екипа “Република Српска“. Председник ФК “Република Српска“ Саво Митровић, родом из Прибоја код Лопара, нагласио је да је годинама постојала идеја да се оснује клуб који ће носити име Република Српска. Ове године тај клуб обележава 20 година постојања:

  • Група ентузијаста жарко је желела да клуб носи назив Република Српска и успели смо. Идеја је реализована 2000. године на задовољство свих нас који живимо и радимо у Швајцарској, истакао је Митровић.

У оквиру клуба постоји осам екипа, а прва екипа се такмичи у трећој Швајцарској лиги. На самом почетку имали су једну екипу, а сада имају сениоре, ветеране и четири јуниорске екипе. Фудбалска школа овог клуба броји 25 дечака и девојчица узраста од 7 до 13 година. Овогодишњи турнир је био други по реду, а постоји жеља да одржавање турнира пређе у традицију.

 

                                                                                                            Новинар Српског кола

                                                                                                            Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар