Из Хрватске подршка, из БиХ осуда за тзв. блајбуршке жртве

Упркос осудама дијела домаће и међународне јавности, у сарајевској катедрали служена је миса за војнике тзв. Независне државе Хрватске и цивиле убијене у аустријском Блајбургу, крајем Другог свјетског рата.

Присуство служби, коју је предводио кардинал Винко Пуљић, било је резервисано само за одабране представнике хрватског народа. Истовремено у непосредној близини сарајевске катедрале одржан је протест. Одржавање мисе за тзв. блајбуршке жртве, осудили су највиши званичници Републике Српске.

Пред свега двадесетак одабраних и по критеријумима врхбосанске надбискупије достојних учесника мисног славља, одржан је обред за душе припадника НДХ, њихове породице и друге цивиле страдале у Блајбургу прије 75 година. Тиме је идеологија Блајбурга преко Загреба спуштена у Сарајево – исти онај град који је и раније одавао почаст тзв. „блајбуршким страдалницима“. За првог човјека Римокатоличке цркве у БиХ данашња миса представља молитву за упокојене, која нема везе ни са једним режимом и идеологијом.

– Не можемо заборавити оне који су завршили свој земаљски живот у тако тешким приликама, били мучени и којима је на нечовјечан начин одузет живот. Тко изгуби поштовање према таквим жртвама, питамо се које и какве вриједности у себи носи – истакао је кардинал Винко Пуљић.

Након једноипочасовне службе учесници су се разишли без оглашавања пред многобројним новинарима, који су очекивали одговор на питање – за кога је служена данашња молитва!? Умјесто њих – на сарајевским улицама у непосредној близини катедрале, одговарали су окупљени грађани који себе неформално називају „антифашистима“.

Данас партизанске пјесме, петокраке, козарачко коло, Титове слике – у знак протеста против мисе; а прије само двије и по деценије – вијенци у Миљацки, комеморација и четверодневно сјећање на, како их прогласише тада „невине жртве“ Блајбурга, које су само у Сарајеву ликвидирале више од десет хиљада Срба, Јевреја, Рома и других.

– Фашисте су уништиле и Босну и Сарајево и све. Тито је за мене једини предсједник којем ћу ја стати љубити руку – каже  дјевојчица Амина Трло, а слично поручује и њена суграђанка Назифа Јамак:

„Рођена сам као антифашиста, отац ми је био антифашиста и умријећу као антифашиста“.

Нијаз Скендерагић потпредсједник САБНОР-а, позива се на тековине НОБ-а.

– Одговор антифашистичког слободарског Сарајева, грађанског какво је увијек било у историји свима онима који из сусједства доносе лоше поруке, да тај вирус неофашизма, однесу одавде – поручио је Скендерагић.

И баш као демонстранти данас и сарајевски политичари претходних дана, утркивали су се ко ће гласније да каже, како је Сарајево одувијек било антифашистичко. У тој митоманији заборавили су како су референдумом распарчали Титову творевину – Југославију, крајем прошлог вијека. Како су у годинама које су услиједиле, већину стварних антифашиста, народних хероја и потомака ликвидирали или протјерали.

Чак и из назива улица, тргова, школа…Њихова мјеста уступили припадницима Ханџар дивизије, фашистичким агитаторима и антисемитима, попут Мустафе Бусулаџића, чије име већ трећу годину, носи школа у насељу Доброшевићи. И много дуже, једна сарајевска улица. И док Сарајево испољава свој двоструко баждарени антифашизам, из Српске, данима већ јединствена осуда служења мисе за душе убијених усташа у Блеибургу. Увреда је то и понижење свих жртава уморених у Јасеновцу, и другим стратиштима.

– Овај догађај сада на неки начин јесте провокација али је прије свега понижење за све оне жртве – истакла је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик наглашава да сви они на Блајбургу нису били невини.

– Да су имали чисте прсте не би бјежали. Гдје су бјежали и зашто су бјежали, јасно је свима и због чега – наглашава Милорад Додик.

Шта значи данашња миса у Сарајеву за дјецу, звјерски убијену у бањалучком селу Шарговац? Шта значи за дјецу која су поклана, за Јасеновац, Доњу Градину Јадовно? И колики је гријех молити се за злочинце, запитао је данас кардинала Пуљића и министар правде Српске Антон Касиповић. Поистовјећујући се са протестима грађана Сарајева, а у име дипломатског кора у БиХ, и шеф мисије ОЕБС-а, положила је вијенце на споменик жртвама фашизма у сарајевском насељу Враца као и на Јеврејском гробљу.

– Наше присуство овдје знак је поштовања жртава фашизма и било које њихове породице осјећају – истакла је Кетрин Кавалек, шеф мисије ОЕБС-а у БиХ.

Миса задушница служена је уз јаке мјере обезбјеђења око сарајевске катедрале и блокаде свих околних улица које воде ка објекту који се још зове папинска катедрала, јер ју је походио и папа Иван Павле Други. Но он је тада и у Сарајеву и у Бањалуци служио мисе друге врсте и другачијих порука од данашњих.

Вест преузета са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар