odbor 1

Иван Костић изабран за предсједника а Миодраг Линта за замјеника предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону

Одбор за дијаспору и Србе у региону одржао је 7. јула Прву сjедницу, коју је сазвала предсjедница Народне скупштине Републике Србије, на основу члана 25. став 1. Пословника Народне скупштине. Чланови Одбора су за предсjедника Одбора изабрали мр Ивана Костића, из Посланичке групе Двери, а за замjеника предсjедника Одбора Миодрага Линту, из Посланичке групе Српска напредна странка.

Иван Костић је оцијенио да наше расејање може очекивати да ћемо у Одбору за дијаспору дати још већи допринос у интензивирању сарадње, на обострану корисст Србије и дијаспоре. У оквиру надлежности залагаћемо се за рјешавање свих проблема који су од виталног интереса за наше расејање, као и за унапређење статуса дијаспоре у матици Србији. Он је изразио наду да на Одбору неће бити политчких препуцавања и истјеривања страначких интереса, већ да ће свих 17 чланова заједнички радити на унапређењу сарадње са дијаспором.

Миодраг Линта је истакао да изван матице живи око 4 милиона Срба и других њених држављана. Од тога броја близу два милиона живи у 8 држава региона а два милиона живи у дијаспори тј. у САД, Канади, европским земљама, Аустралији, Новом Зеланду и широм свијета. Положај Срба у региону је веома тежак, посебно у Хрватској и Федерацији БиХ, гдје су преостали Срби грађани другог реда. Такође, тежак положај Срба је у Црној Гори, гдје се српски језик избацује из наставног програма, затим у Македонији и Албанији. Положај Срба је релативно добар у Румунији и Мађарској. Линта је навео да Одбор заједно са Управом за дијаспору и Србе у региону треба дати максималан допринос рјешавању бројних проблема Срба у региону и активно радити на јачем повезивању матице и дијаспоре која има велики економски, интелектуални и образовни потенцијал.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“3545″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1468006388169″]
Нема коментара

Напишите коментар