АКТУЕЛНО:

Избјегличке породице из зграде у Инђији тражили помоћ Миодрага Линте

Нико нема слуха за проблеме избјеглица настањених у Инђији


Предсједник Савеза Срба из региона и народни посланик Миодраг Линта 3. октобра се у Инђији састао са представницима избјегличких породица који станују и згради, улица Краља Петра Првог, и већ 20 година безуспјешно покушавају да откупе станове.

– Ми смо се у зграду доселили 1998. године. Зграда је 1991. године почела да се гради првобитно као пословни објекат, без намјене да то буду станови. Коначно, 1998. године добили смо рјешења од Комесаријата за избјеглице Републике Србије у којем пише да имамо право коришћења без ограничења . Рјешеље је издато на све чланове породице тј. није било носиоца права – рекао је на састанку један од станара Ратомир Иванић.

 

Године пролазе, проблем остаје


Већ дуги низ година станари ове зграде се обраћају разним институцијама, како би се ријешило питање откупа, али до сада нико није имао слуха за њихове проблеме. Власти су се мијењале, као и политичке партије, али одговоре на њихова питања нико није дао.

– Претпостављам да је свима вама циљ да се искористи Закон о измјенама и допунама закона о избјеглицама из 2010. године којим омогућава избјегличким породицама право да откупе те станове по повлашћеној цијени. Требало би прво да се одреди тржишна цијена у датој општини и на датој локацији и тај износ се умањи за 50 одсто рекао је Линта и питао присутне станаре шта би требало прво учинити .

Такође, Линта је изнио свој лични став да би избјелгичким породицама који су добили станове од Владе Србије или међународних организација би требало омогућути да власништво над истима стекну бесплатно или уз минималну накнаду ако се узме у обзир лош квалитет градње.

Сви присутни станари тј. њих седам су се сложили у једном да би прво требало легализовати зграду, што заправо представља највећи проблем. Фирма која је носилац инвестиције Интекс више не постоји. Станове је у потпуности Интексу исплатио по продајној цијени Комесаријат за избјеглице, али није укњижен као власник, а земљиште је општинско. У катастру је Интекс и даље власник. Проблем је и у петом спрату на којем првобитна намјена није да на њему буду станови него шупе.

– У згради има 68 станова добијених од Комесаријата у којима живе избјегличке породице. У 19 станова не живе избјеглице и још има 50 локала. Све наведено помало отежава дјеловање Комесаријата за избеглице јер није све под њиховом контролом. Нама је један грађевински инжењер савјетовао да Грађевинска инспекција из Инђије изађе на пети спрат, изврши увиђај и види чињенично стање. Те да се изврши пренамјена петог спрата и конверзација земљишта. Земљиште је дато на употребу, а треба се поднијети захтjев да се да у власништво Комесаријату за избеглице – рекао је Ратомир Иванић.

Послије састанка предсједник Савеза Срба из региона и народни посланик Миодраг Линта је са станарима и својим сарадницима отишао до зграде на адреси Краља Петра Првог, број 9.

 

Линта: Урадићу све што је у мојој моћи


– Од како смо се уселили у стан не могу да отворим један прозор. Неколико мајстора је долазило да га поправи и нису успјели. Зграда је доста лоше урађена – рекла је за Српско коло једна од станарки, разочарана досадашњим третманом у Комесаријату за избјеглице.

И остали станари су указали на то да су доста улагали у станове, да зграда нема изолацију, зидови су пуцали, те се надају да ће и због тога цијена бити умањена. За сада имају процјену да је квадрат на тој локацији 600 евра, односно умањено за 50 одсто је 300 евра.

– Ми као Савез и ја лично ћемо учинити све што је у нашој моћи да ријешимо тај проблем. Не могу обећати да ће све бити ријешено јер су у ријешавање овог проблема укључени и људи који су до сада показали да немају добру вољу да се проблем ријеши.

На крају разговора остао је договор, да Миодраг Линта, разговара са надлежнима из Комесаријата за избјеглице и општине Инђија, те да сви заједно, укључујући и станаре, одрже састанак и најзад ријеше питање откупа станова. Проблем постоји, рјешење није једноставно, али се мора доћи до њега.

Задовољни станари су се поздравили са Миодрагом Линтом, захвални што је показао добру вољу да им помоге, и надају се скором састанку са надлежним институцијама.

На састанку је било присутно седам станара: Ратомир Иваниш, Миланко Станишић, Благоје Божић, Зоран Марић, Љубан Клипа, Миланко Латиновић и Никола Матић.

Новинар Српског Кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар