ЈУНАЧКА ВОЈСКА ДОПРИНИЈЕЛА НАЈВЕЋЕМ ПОДВИГУ СРБА У 20. ВИЈЕКУ

Одавањем почасти за 138 погинулих бораца Друге семберске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске /ВРС/ у Бијељини је данас обиљежено 29 година од формирања ове јединице, која је прошла јуначки ратни пут од брчанског, преко илијашког, до бихаћког ратишта.

Ратни командант, генерал у пензији Петар Млађеновић рекао је на скупу у центру града да су српски борци исписали најсјајније странице у историји српског народа и његвој слободарској традицији.

„Ријешени да буду своји на своме и да ни педаљ српске земље не трпи туђина за господара, српска војска је 1992. године одредила пут куда ће ићи будуће генерације кад запријети опасност опстанка Срба на својој дједовини“, рекао је Млађеновић.

Млађеновић је оцијенио да су ратне године биле судбоносне за опстанак српског народа у БиХ, који је био принуђен на одбрану опстанка западно од ријеке Дрине, у чему је био јединствен.

„Стварање Републике Српске је најзначајнији успјех Срба у 20. вијеку“, поручио је пензионисани генерал Млађеновић и пожелио да се све будуће годишњице формирања јуначких јединица Војске Републике Српске славе у миру и у општем српском благостању.

Друга семберска лака пјешадијска бригада Војске Републике Српске формирана је од јединица територијалне одбране тадашње општине Бијељина, њен први командант био је мајор Благоје Гавриловић, а зона одговорности у Брчком.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић је након полагања вијенца испред централног споменика погинулим борцима рекао да је Семберија поносна на своје ратне бригаде ВРС, које су се избориле за слободу и за Републику Српску.

„Памћење жртава и подршка борачким породицама је наша обавеза, чиме показујемо да смо достојни славних предака“, рекао је Петровић и пожелио мир и просперитет Републици Српској и матици Србији.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар