„КК Херцеговац“ – најлепша спортска прича у Србији ове године: Како је клуб из малог војвођанског села стигао до завршнице Купа Радивоја Кораћа?

Кошаркашки клуб Херцеговац из Гајдобре који игра Другу лигу, постао је највећи хит домаћег спорта у овој сезони пласманом у саму завршницу Купа Радивоја Кораћа.

У овом војвођанском селу са око 2000 становника, иначе потомака херцеговачких колониста, влада потпуна спортска еуфорија. Њихов кошаркашки клуб избацио је два позната КЛС-лигаша, Чачак 94 и ОКК Београд који је вероватно најперспективнији клуб првог ранга домаћег такмичења.

Подигли су пехар другог степена Купа Србије и заказали сусрет са Партизаном 15. фебруара, због чега Херцеговац проживљава своје историјске дане. Како процењују из клуба, утакмица са Партизаном, у Гајдобри ће се памтити барем 100 година.

Милош Пудар секретар клуба и како напомиње, још много тога, каже да се из Гајдобре пут Ниша спремају три аутобуса навијача, као и да је свих 320 требованих карата на које су имали право разграбљено одмах.

– Искрено нисмо ово очекивали, негде смо се надали, пошто имамо квалитетну екипу, али ипак смо добили клубове са много већим буџетима. Међутим, ми када играмо у Гајдобри, може свашта да се деси. ОКК Београд смо у обе утакмице победили у неизвесним завршницама, једну кошем у последњим секундама, другу на продужетке. Влада општа еуфорија у селу јер смо постигли успех на републичком нивоу и он је за нас историјски. Тренутно смо трећи у Другој лиги и једно место нас дели да следеће сезоне играмо КЛС. Ако се тамо пласирамо, бићемо први клуб са села коме је то пошло за руком у исторји наше земље – рекао је Пудар.

Није чудо што клуб из мале Гајдобре води успешне битке са онима из много већих средина. Како кажу житељи овог места, добри су у надметањима. Подаци говоре да је ово село изнедрило око четрдесетак репрезентативаца наше земље у разним спортовима.

Пудар на то додаје да имају и 38 доктора наука, „али правих са државних факултета“.

Гашење клуба, поновно оснивање и велики успех
Гајдобра има дугу кошаркашку традицију, још од оснивања клуба 1978. године Херцеговац се надметао десетак година у републичком рангу такмичења у старој Југославији, а домаће утакмице играо је у Бачкој Паланци.

Клуб је угашен 2001. године, како објашњава Пудар, генерални спонзор фабрика Синтелон, престала је да улаже у клуб, а мало су кумовале и политичке промене.

Изградњом хале у Гајдобри 2017. године, кренула је и иницијатива да се клуб поново оснује. Већ следеће, 2018. године председник и финасијер клуба постао је приватник Стојан Дангубић, а почетак је био на дну, тачније „бетон“ лиги.

– Мој отац је основао клуб 1978. године и Стојан ме звао да покушамо да наставимо традицију. Није било једноставно наћи играче који хоће да играју бетон лигу. Окупили смо момке из Гајдобре, Бачке Паланке, Младенова и околних места и одмах прве године освојили ту лигу. Предраг Радовановић, наш данашњи капитен, остао је из те прве генерације, а родом је и из Билеће. У финалу смо тада победили познати новосадски клуб „И цаме то плаy“, који су провомисали и за који су играли Дарко Миличић и Јово Станојевић – присећа се Пудар.

Следећих сезона, у успону до Друге лиге, помогли су им и златни баскеташи, Стефан и Страхиња Стојачић и Марко Бранковић. Како истиче Пудар, жеља Страхиње, тренутно најбољег баскеташа на свету је да своју последњу спортску сезону одигра у Херцеговцу. Тим менаџер екипе постао је некадашњи познати кошаркашки судија, Марко Пецељ.

Навијачи и клуб су Гајдобри једно, фото: КК Херцеговац

Након историјског подвига, како наставља наш саговорник, жеља свих у клубу је била да извуку Партизан, јер ако до сада још неко за њих није чуо, после те утакмице сигурно хоће.

– Највећа снага клуба су људи у Гајдобри јер се овде баш воли кошарка. Заустављају нас на улици и распитују се шта се дешава, све их интересује, не верујем да у другим местима читава заједница живи за један клуб. Хала је увек пуна, а наши навијачи прате нас и на гостујућим утакмицама. Људи некако остану везани за ово место без обзира где живе. Немања Бјелица је рецимо одавде пореклом и био је ове сезоне да гледа наше утакмице. Владимир Лучић је из суседног села, Нове Гајдобре и са њим смо у контакту. Са друге стране, финасирамо се из приватног капитала и играчи знају да ће бити испоштовани и да нисмо остали ником дужни, то се брзо међу њима прочује – додао је наш саговорник.

Оно што их како истиче, кочи да постану „српски Билбао“ како је то једном рекао председник Дангубић, је правило Друге лиге по ком није дозвољено довођење странаца, а у њих се рачунају и играчи из Босне и Херцеговине, тачније Херцеговци, њихови земљаци.

– Све нас људе повезује љубав према клубу и све ово посматрамо јако емотивно. Наш најбољи играч је познати кошаркаш Никола Гаћеша за ког могу да кажем да је изузетан човек. У млађим категоријама имамо шездесеторо деце. Наши пионири ће играти на мини купу у Нишу са вршњацима из Партизана, пре наше утакмице. Биће тамо два дана и уживаће у свему. Кад на њих помислим, срце ми је пуно – изјавио је Пудар.

Ако победе Партизан иду на Мегу или Војводину
Четвртфинални мечеви Купа Радивоја Кораћа на програму су 14. и 15. фебруара од 17 и 20 сати. У среду, 14. фебруара од 17 часова играће Борац – Чачак 94, а три сата касније састаће се Црвена звезда и ФМП Железник. Победници тих дуела чиниће први полуфинални пар.

У четвртак, 15. фебруара од 17 сати састаће се Мега и Војводина, а три часа касније играће Партизан и Херцеговац. Победници тих дуела чиниће други полуфинални пар.

А. Латас / Данас

Преузето са: Слободна Херцеговина

Нема коментара

Напишите коментар