Кордунаши из Чикага славе Свету Петку и обнављају цркве у завичају

Кордунаши који живе у Чикагу и околним местима окупили су се за празник Свете Петке у недељу 27. октобра 2019. године у Српском храму Светог Василија Острошког и обележили Славу Кордунаша у Чикагу. Богослужење и освећење славског жита и колача предводио је свештеник родом са Кордуна Ђуро Крошњар.

Домаћин Славе била је породица Вучковић – Љубан, Мира, Сања, Драган, Наташа, Данијела и Марко, која је за славску трпезу припремила и нека од традиционалних јела са Кордуна. Код многих је још живо сећање на Кордун а на то их је рецитацијом о родном крају у име домаћина подсетилаСања Вучковић.

Протојереј ставрофор Ђуро Крошњар се захвалио домаћинима и свима који су дошли на још једно завичајно окупљање. Он је подсетио да су Кордунаши у Чикагу  везани за свој крај па су тако обновили српске цркве Свете Петке у Чемерници и Сјеничаку. И ове године прикупљени прилози биће намењени за фасаду на храмуСветог Николе у Блатуши код Вргинмоста.

Кордунаши из Чикага најављују да ће наставити традицију окупљања за Свету Петку па ће за следећу годину домаћин завичајног окупљања бити Вера и Владо Бјелопетровић.

С.  Данчуо

Нема коментара

Напишите коментар