АКТУЕЛНО:

Oдржано Херцеговачко сијело у Чикагу

Уз гусле и групно пјевање типично за Херцеговину – ганге, али и многа друга подсјећања на Херцеговину у суботу 26. октобра 2019. године у Чикагу је одржано Друго Херцеговачко сијело. Осим пјесама и обичаја, домаћини, члaнови Удружења Херцеговац у сали старог храма Христовог вскрсења у Чикагу припремили су и стара херцеговачка јела.

Да би се осјећали као у „старом крају“ побринули су се гуслар Огњен Глигоревић, глумац Игор Обрадовић који је говорио поему „Богојављење“ од Матије Бећковића и песникиња Радмила Телбак Караћ из Торонта, поријеклом из Невесиња, која је рецитовала пјесме инспирисане родном Херцеговином. Пригодну бесједу говорио је свештеник Александар Петровић старешина храма Свети Стефан Дечански из Чикага.

Епископу Новограчаничком и средњезападноамеричком Лонгину Удружење је даровало Часни крст „за чување српског духовног и националног једиства и ширење истинских хришћанских вриједности“.

О хуманитарној дјелатности најмлађе српске организације у Чикагу, Удружења Херцеговац које постоји само неколико година, говорио је члан управе Слађан Ћећез наводећи да су помогли више појединаца и организација. Он је издвојио помоћ коју су дали ратним инвалидима и болеснима, сиромашим вишечланим породицама у Херцеговини, као исрпским храмовима и манастирима у „старом и у новом завичају“ у Херцеговини, Чикагу и Индијани.

Предсједник Удружења Херцеговац из Чикага Душан Магазин захвалио се донаторима, члановима Удружења и свима који учествују и помажу рад ове српске организације. Поред досадашњих манифестација – Херцеговачког сијела и Славе Светог Василија Острошког и Тврдошког, он је најавио од слиједећег лета и нову – Косидбу на традиционални начин.

                                                                                                          С. Данчуо

 

 

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар