„Коло“ из Минхена угостило фолклораше

У суботу, 5. октобра 2019. године, удружење „Видовдан“ из Вићенце гостовало је у Минхену, на приредби коју је организовало удружење „Коло“. Поред домаћина и удружења „Видовдан“, учествовала су и удружења „Немањићи“ из Дортмунда, „Србија“ из Браунауа, „Српска слога“ из Удина.

Поред игре и музике, читала се и поезија. Своје стихове читале су књижевнице Рада Рајић Ристић на српском, Светлана Станојловић на италијанском, а Валерија Бузејић на немачком.

„Док се на Западу чуje српска реч, Србија није остала без своjих држављaна у дијаспори. То је циљ нашег напора – да се одржимо, далеко од огња и кућног прага. Тај подухват је тежак и захтева доста снаге и слободног времена, али је од непроцењивог значаја. Наравно, треба се интегрисати, али не и асимиловати“, рекла је Рада Рајић Ристић.

Секретар удружења „Видовдан“, Владиша Бузејић, истакао је важност културних збивања и међусобне сарадње Срба у дијаспори.

„Овакав вид дружења кроз фолклорне игре и песме је потврда да се нисмо асимиловали, да се нисмо одрекли корена, да се поносимо нашим пореклом, да се нисмо одрекли наше домовине, а ни она нас. Срби у Европи сарађују, а родољубље нас одржава“, каже Бузејић.

„Пут у Минхен у време Октоберфеста је увек узбудљив и интересантан, без обзира што нас је читавим путем пратила киша, али нама то није сметало, јер смо желели да се лепо проведемо – како на Oктобарфесту тако и код наших пријатеља из КУД-а „Коло“. Посебно сам задовољан што је са нама путовала и група пријатеља Италијана који су одушевљени овим дружењем. Фолклораши увек одушеве“, закључио је Милановић.

Преузето са: dijaspora.gov.rs

 

 

Нема коментара

Напишите коментар