У Чикагу крајишке завичајне приче, 18. пут

Крајишници који живе у Чикагу и њихови пријатељи, протекле суботе, присуствовали су Крајишком прелу које је одржано у сали манастира Нова Грачаница. Уз завичајну музику, српску храну и пића, у друштву комшија и са причама из „старог краја“ многи су се осећали као да су у завичају. Овај највећи скуп Крајишника у Америци, који је одржан по 18. пут, организује Удружење крајишких Срба „Прело“ чији је председник Љубинко Шпегар говорио о активностима тог удружења.

„Организујући ову и сличне манифестације покушавамо да овде у Америци очувамо обичаје, традицију, српску православну веру, културу и језик Срба-Крајишника. У томе смо у ових 17 година били успешни захваљујући свима који подржавају и помажу рад „Прела“.

Председник Удружења крајишких Срба „Прело“ из Чикага, Љубинко Шпегар

Наше крајеве из којих потичемо нисмо заборавили. Доказујемо то и на тај начин што помажемо болеснима, инвалидима, сиромашним породицама, талентовану децу, културно-уметничка друштва, обнове и изградњу српских храмова на подручју Хрватске и Федерације Босне и Херцеговине.

Ансамбл „Дукати и бисери“

Суиздавачи смо лексикона Знаменити Срби Баније аутора Бранка Крњајића и зборника Сава Мркаљ пјесник и филолог у припреми проф. др Душка Певуље из Бањалуке. У прошлој години наменили смо 29.000 долара и послали на 14 „адреса“ појединаца и удружења“, истакао је Шпегар.

Игуман манастира Нова Грачаница код Чикага, архимандрит Серафим је поручио да крајишки Срби пореклом из Далмације, Лике, Босанске крајине, Славоније, Херцеговине, са Кордуна и Баније, који су насилно изгнани из својих домова и поново се куће у Америци, заједницу могу да одрже једино уз своју православну веру.

Конзул жеран Дејан Радуловић

„У име Генералног конзулата Републике Србије желим да изразим подршку свим вашим активностима. Захвални смо вам на вашем хуманитарном раду и помоћи нашем народу у БиХ и Републици Србији. И на тај начин чувате и одржавате везе са својим крајем и са нашом домовином. Будите поносни на све оно што чините на очувању српске заједнице у овом делу Америке и на неговању најважнијих вредности српског народа – традиције, религије и лепог српског језика“, поручио је конзул Републике Србије у Чикагу Дејан Радуловић.

У програму Крајишког прела учествовале су дечје фолклорне групе Свилен конац и Опеленац, као и фолклорни ансамбл Дукати и бисери. Слободан и Нада Бркић отпевали су српске духовне и изворне песме. Српско аматерско позориште из Чикага приказало је делове представе Српска рамонда коју су припремили поводом једног века од завршетка Великог рата.

Најмлађи посетиоци упознали су се са српском историјом и српским крајевима кроз игру и цртање. О активностима овог чикашког удружења Срба, посетиоци су се могли упознати и кроз изложбу фотографија новинара Светозара Данчуа.

Преузето са: rts.rs
Извор: СВЕТОЗАР ДАНЧУО

Нема коментара

Напишите коментар