Лондон: Дан сјећања на страдале у селима Шарговац, Дракулић и Мотика 1942.

У оквиру Српског месеца у Великој Британији, у лондонској цркви Свети Сава одржан је парастос српским жртвама масовног усташког злочина, који је почињен у три бањалучка села 1942. године. Меморијална фондација „Јасеновац и Холокауст“, истим поводом, организовала је изложбу о овом свирепом злочину над српским цивилима.

Села Шарговац, Дракулић и Мотика, датум 7. фебруар 1942, жртава – око 2300 српских цивила од којих 551 дете. Починиоци – Осми усташки батаљон предвођен петричевачким жупником фратром Мирославом Филиповићем, а на основу плана усташког стожерника др Виктора Гутића.

Ово масовно убиство без повода извршено хладним оружјем имало је свој послератни епилог. Филиповић и Гутић осуђени су на смрт. Први је погубљен у Београду, други у Бањалуци.

Жртвама се држе парастоси сваке године. Ове године сећање на њих дошло је и до Лондона и постало део Српског месеца у Великој Британији.

„Тема овогодишњег Дана сећања је отгнут од куће, од дома…Изложба је начињена на основу архива и књиге Фратри и усташе кољу нашег врхунског историчара др Лазара Лукајића. Такође, узете су неке слике из приватних архива фамилија Стијаковић и Тодић“, каже Драгана Томашевић, председница Меморијалне фондације „Јасеновац и Холокауст“.

Злочин у Мотикама, Дракулићу и Шарговцу био је поглед у прошлост. Задатак да ту прошлост повеже са данашњим тренутком имао је посебан гост изложбе, публициста и ветеран британског евроскептицизма, Родни Аткинсон.

„Приближавање левице десници и деснице левици које је опште присутно у демократским друштвима, дало је огромну моћ корпорацијским и државним интересима, а на уштрб демократије и обичног света.

Оваква политичка кретања слична су онима која су се одвијала током тридесетих и четрдесетих година прошлог века, када су се моћни послодавци и елитистички социјалисти удружили и створили националсоцијализам и фашизам.

Данас смо сведоци поновног уздизања таквих погледа на свет и немачке Европе, као и немачких империјалних амбиција. Зато смо у опасности, али је тога мало ко свестан. Људи су свесни лоших страна и економске цене оваквих кретања, али нису сви у стању да спознају идеолошку опасност“, каже Аткинсон.

Од организатора изложбе стара порука: предуслов да се злочин не понови јесте да се не заборави.

Преузето са: rts.rs

Нема коментара

Напишите коментар