Личко вече Србљана

Окупљањ Личана из Срба и околине је традиција дуга већ 20 година. Након 3 године паузе, због пандемије корона вируса, Личани су се коначно окупили 8. априла 2023. године у Kengur Resort-у на Алтини. Организацију ове свечаности спровели су у дјело млађи чланови ЗКЛ Срб.

Ова манифестација представља богату и разнолику културну баштину личког краја. У склопу традиционалне личке вечери, гости су уживали у различитим културно-умјетничким садржајима, као што је наступ КУД-а Ћирило и Методије са Бусија, који чине млади нараштаји Срба Крајишника.

Поред тога, била је ту и рецитација родољубиве пјесме ″Зашто пишем″, коју је написала беглучанка Љиљана Пилиповић Карановић. Уз богат садржај програма, присутни су се забавили уз томболу, гдје су се на поклпн добијали аутентични лички реквизити, направљени од дрвета, кап што су нпр. коса, виле, грабље, лички котао за ракију, чутура и др.

А да се култура и хуманитарни рад могу повезати како би се постигао заједнички циљ, организована је аукцијa, гдје су се гости надметали за куповину тамбуре, а затим и кубуре. Сви заинтереспвани подржали су новчано пројекат. Донације су награђене предивним фотографијама Срба и околине, које је забиљежило оштро окко Војновић Стефана, младог Личанина који живи и ради у Србу.

Новац од аукције усмјерен је за едукативно-туристички пројекат ″КУК″ младе Србљанке Јелача Невене. Пројекат је започет у сарадњи са Удругом „Биотека“ Загреб и подразумијева сређивање окплине Склопа, предивног водопада у Србу, прављеее стазе до видиковца „Кук“ и постављање стола и клупа на врху. Цијелом дужином стазе биће постављене табле са сликама и главним описом биљних и живптињских врста карактеристичних за поднебље.

У плану је низ едукативних радионица за дјецу предшколског и школског узраста, које ће бити организпване већ од овог љета.

До краја вечери, госте је забављао сјајни пјевач Бранко Полић, члан бенда Аце Чутаје.

Завичајни клуб Личана Срб има жељу да ангажманом помогне људима из свог краја. У плану је активност за 27.07.2023. поводом Дана устанка у Другом свјетском рату, у духу сјећања на храброст и страдање недужног становништва, који је трпио геноцид од стране усташа и коначно 27.07.1941. пружио отпор.

Дијана Клапаревић

Нема коментара

Напишите коментар