Линта: Антидејтонске одлуке Уставног суда БиХ и Кристијана Шмита додатно продубиле политичку кризу у БиХ.

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта oцјењује да су антидејтонске и антиуставне одлуке Уставног суда БиХ и нелегалног високог представника Кристијана Шмита само додатно продубиле политичку кризу у БиХ. Апсолутно је неприхватљиво и недопустиво да је Уставни суд промјенио правила рада без присуства иједног судије из Републике Српске с циљем да убудуће сазива сједнице и доноси одлуке без српских судија односно најмање једног кога је изабрала Народна скупштина Републике Српске. Наведена одлука јесте још један чин правног насиља од стране „крњег“ Уставног суда и представља рушење уставног поретка с циљем да се развласти Република Српска, поништи Дејтонски споразум и створи унитарна БиХ.

Уставни суд чине девет судија од којих је двоје судија из Републике Српске, четворо судија је из Федерације, од којих су двоје Бошњака а двоје Хрвата, те троје судија странаца. За одлучивање је потребна већина од укупног броја судија, то јест пет судија.

Кључни проблем јесте чињеница да троје страних судија уз двојицу бошњачких судија доноси одлуке прегласавањем. Због тога је потребно инсистирати на доношењу новог закона о Уставном суду БиХ, којим би судије странци били уклоњени из ове институције. Очигледно је да је Уставни суд инструмент у рукама одређених међународних центара моћи који не желе сарадњу бошњачког и српског народа и стављање у фокус економских, социјалних и животних питања грађана.

Линта истиче да је потпуно неприхватљива и недопустива одлука Кристијана Шмита да поништи законе које је усвојила Народна скупштина Републике Српске у вези са необјављивањем његових одлука у Службеном гласнику и непримјењивањем одлука Уставног суда БиХ у Републици Српској. Кристијан Шмит спроводи правно и политичко насиље кршећи Дејтонски споразум и Устав БиХ. На тај начин одлучујуће доприноси увођењу БиХ у још дубљу политичку кризу.

Једино исправно и разумно рјешење за БиХ јесте да политички представници Срба, Бошњака и Хрвата путем разговора постижу договоре а не да се одлуке доносе прегласавањем Срба. Република Српска треба да настави да води политичку и правну борбу за заштиту својих уставних права и досљедно поштовање Дејтонског споразума.

У Београду 5. јул 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар