posjeta splitskom zatvoru 1

Линта и Берић посјетили генерала Ђукића и капетана Драгана у сплитском затвору „Билице“

Замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта и члан тог одбора Небојша Берић посјетили су у петак 25. марта 2016. године у сплитском затвору „Билице“ Драгана Васиљковића, познатијег као капетан Драган и генерала Борислава Ђукића. Ово је прва посјета представника државних институција Србије наведеној двојици српских држављана до које је дошло на иницијативу Миодрага Линте. Посјети је присуствовао конзул Србије у Загребу Ненад Маричић јер је иста одобрена од стране нашег Министарства спољних послова. Разговор на генералом Ђукићем је трајао 90 минута а са капетаном Драганом 120 минута. Претходно су Линта, Берић и Маричић имали састанак у Жупанијском суду у Сплиту везано за наведену посјету.

И генерал Ђукић и Драган Васиљковић сматрају да се против њих воде монтирани процеси, да су оптужбе измишљене и потпуно неутемељене и да хрватско правосуђе нема апсолутно никакаве доказе ни против једног од њих“, рекао је Линта. Он је истакао да је једини циљ таквог поступања тај што хрватско правосуђе настоји да оправда „познату лажну и бесмислену тезу да су Срби били злочинци у грађанском рату, а Хрвати тобоже жртве, које су водиле праведан рат“. „Јасно је ко дан да хрватско правосуђе и јавност хоће да се осуди Капетан Драган прије свега из разлога што је он био симбол одбране крајишких Срба против агресије режима Фрање Туђмана и на тај начин да колективно оптужи и читав крајишки народ“, рекао је Линта.

Наводећи да је Васиљковић у разговору изнио убједљиве доказе и аргументе против свих тачака оптужбе, Линта је оцијенио да ће капетан Драган у судском поступку „који хрватска страна намјерно одуговлачи“, доказати своју невиност и побити све три тачке оптужнице везано за догађаје у Брушкој код Бенковца, книнскoj тврђави и Глини. Он је истакао да је веома важно да тај судски процес буде јаван и транспарентан и да се види карактер хрватског правосуђа, који је „све само не професионалан и независан“. „Капетан Драган је потпуно убијеђен у побједу и спреман је да иде до краја. Ако не буде правде у Хрватској, спреман је да правду потражи у Европском суду за људска права у Стразбуру“, рекао је Линта.

Говорећи о генералу Бориславу Ђукићу, Линта је навео да оптужница која је против њега подигнута у вези са браном Перућом, такође потпуно измишљена и неоснована. Оптужница је подигнута још 1995. године када је расписана и потјерница Интерпола. Линта истиче да се у разговору са генералом Ђукићем увјерио да у тој оптужници нема апсолутно никаквих доказа у вези са тим догађајем. „Посебно је важно истаћи то да је генерал Ђукић ухапшен јула 2015. године у Црној Гори, а да Хрватска је донијела рјешење о покретању истраге за осам лица, међу којима је и генерал Ђукић, апсолутно без икаквих доказа. У прилог томе говори чињеница да све изјаве свједока имају датум каснији од датума рјешења о покретању истраге, које је донијето двадесетак дана након његовог хапшења“, навео је Линта. Према његовим ријечима, и тај случај показује да хрватско правосуђе нема никакве доказе против генерала Ђукића, већ да „просто настоји да осуди часног српског официра“.
„Што се тиче односа особља у сплитском затвору, веома је професионалан, коректан, а третман добар и генерал Ђукић у капетан Драган немају никаквих озбиљнијих примједби“, рекао је Линта. Обојица се налазе у истој ћелији. Линта је генералу Ђукићу и капетану Драгану пренио поздраве њихових сабораца и многих других Крајишника и пријатеља.

Линта је истакао да и генерал Ђукић и капетан Драган траже и очекују да држава Србија буде на активан начин укључена и њихову одбрану и да им политички, логистички и материјално помогне да докажу своју невиност. Он је рекао и генералу Ђукићу и капетану Драгану да ће учинити све што је у његовој моћи да помогне њихову одбрану пред етнички мотивисаним хрватским правосуђем.

Хрватска сумњичи капетана Драгана за наводне ратне злочине почињене у вријеме када је био, са прекидима, командант у Крајини од 1991. до 1993. године. Васиљковић, који је аустралијски држављанин, ухапшен је у Перту у Аустралији 2006. године и стављен у екстрадицијски затвор, а послије вишегодишњих правних спорења изручен је Хрватској у јулу 2015. године.

Генерала Ђукића, који је држављанин Србије, је 18. јула прошле године ухапсила црногорска полиција на аеродрому Тиват приликом повратка за Београд по хрватској потјерници због наводног ратног злочина над цивилима почињеног у рату деведесетих година прошлог вијека. Он је хрватском оптужницом из 1995. године оптужен за рушење бране на Перучи, а истом су још обухваћени и генерал Ратко Младић, комадант 9. книнског корпуса ЈНА, покојни генерал Миле Новаковић и мајор Милан Корица.
Убрзо по хапшењу, 12. августа, Хрватска је отворила нову истрагу против генерала Ђукића, као и Јована Грубића, Милорада Радића, Драгана Харамбашића, Петра Андрића, Владимира Давидовића, Илије Пријића и Слободана Вујка. Црна Гора изручила је генерала Ђукића Хрватској 8. марта иако је Србија такођер тражила изручење свог држављанина.

Информативна служба
Савеза Срба из регионa

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“2603″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1458997555305″]
Нема коментара

Напишите коментар