Линта: Библијски егзодус сарајевских Срба због учињене неправде у Дејтону

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да се навршава 26 година од  библијског егзодуса око 120.000 сарајевских Срба са својих вјековних подручја током фебруара и марта 1996. године. Србима је учињена велика неправда јер је Дејтонским споразумом договорено да Српско Сарајево буде предато Муслиманима. Српско Сарајево је јединствен примјер на простору БиХ по томе што се од Срба који су одбранили свој град у рату, тражило да у миру пристану на власт својих непријатеља.  Сарајевски Срби су, почетком 1996. године, одлучили да напусте своја огњишта и крену у неизвјесност јер им међународна заједница није гарантовала слободу, безбедност и заштиту њихове имовине.

Алија Изетбеговић и бошњачке власти су свакодневно упућивали пријетње Србима да ће сви они који су носили униформу Војске Републике Српске морати да одговарају пред судовима. То је практично значило да сваки Србин који је носио пушку и војнички одбранио своје огњиште и град, могао да очекује хапшење,  репресалије и много горе ствари. Срби су напустили општине или дијелове општина гдје су били већина и које су годинама и деценијама стварали: Хаџићи, Илиџа, Илијаш, Вогошћа, Ново Сарајево, Стари Град, Нови Град и Центар.  Трагична је чињеница да овај народ током преговора у Дејтону 1995. године нико није питао да ли треба да припадну Републици Српској или Федерацији БиХ.

Линта истиче да су Срби у Сарајеву готово уништени као народ. Од 1992 до 1996. године протјерано је око 150.000 Срба. У Сарајеву, по попису становништва из 2013. године, живи свега 13.000 Срба али је тај број сада далеко мањи. То јасно показује да је Сарајево одавно послало једнонационалан град и да су приче бошњачких политичара о његовој мултиетничности брутална лаж за међународну заједницу. Један од бројних доказа затирања српских трагова у Сарајеву јесте избацивање српских књижевника, научника, умјетника, народних хероја и српских топонима из назива улица и тргова. Поред тога, плански се отима српска имовина као што су станови ЈНА, пословни објекти, земља и друго. Такође, градска и кантонална власт одбија за обиљежи бројна српска стратишта у Сарајеву.

У Београду, 16. март 2022. године.

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар