АКТУЕЛНО:

Линта: Близу рјешење стамбеног питања 383 прогнаничке породице на Новом Београду и у насељу Овча

Поштоване породице,

Од последњег писма премијерки Брнабић које сам упутио 4. априла настојао сам да и даље чиним све што је у мојој моћи да се коначно ријеши ваше стамбено питање. У претходних више од мјесец дана разговарао сам са већим бројем одговорних лица, између осталих, са министром финансија Синишом Малим и са министром за јавна улагања Марком Благојевићем.

Током низа разговора тражио сам да се испуне ваши праведни захтјеви: прво, да се обезбиједе средства у висини седам милиона евра за израдњу 133 стана у улици Др Ивана Рибара на Новом Београду;  друго, да Јединица за управљање пројектима (ЈУП) или друга институција распише јавну набавку и да се изабере извођач радова; треће, да Град Београд коначно објави финалну листу 383 прогнаничке породице које су добиле станове и да се 250 прогнаничких породица усели у станове у насељу Овча.

У разговорима сам посебно истицао чињеницу да су прогнаничке породице на ивици живаца и на измаку снага и да се осјећају понижено и разочарано због вишегодишњег  нерјешавања њиховог горућег проблема. Наиме, наводио сам да је апсолутно неприхватљиво и неразумљиво да на основу јавног позива из 2018. године још није ни започела изградња 133 стана на Новом Београду а да на основу јавног позива из 2019. године 250 станова у насељу Овча је изграђено али да мјесецима стоје празни.

У Влади је коначно донијета одлука да се средства за изградњу 133 прогнаничка стана на Новом Београду обезбеде из зајма Банке за развој Савјета Европе што су ми, између осталих,  рекли министар Синиша Мали и министар Марко Благојевић. Према процедури Скупштина Србије треба да донесе закон о потврђивању споразума о зајму између Банке за развој Савјета Европе и Републике Србије у висини 200 милиона евра за финансирање јавног здравственог сектора. Одлучено је да један од низа потпројеката буде изградња 133 прогнаничка стана на Новом Београду. Учинићу шта год буде у мојој моћи да Скупштина Србије на наредној сједници усвоји наведени закон.

Након што Скупштина донесе закон о потврђивању споразума о зајму између Банке за развој Савјета Европе и Републике Србије Министарство за јавна улагања треба да припреми документацију за јавну набавку за изградњу 133 стана и да пошаље Банци за развој за одобрење. Ако Банка за развој одобри наведени потпројекат Министарство за јавна улагања ће расписати јавну набавку за избор извођача тј. фирме која ће бити изабрана да изгради 133 прогнаничка стана на Новом Београду.

Посебно ћу наставити да инсистирам да Град Београд хитно објави финалну листу 383 прогнаничке породице које су добиле станове, како и да се 250 породица усели у готове станове у Овчи  јер је коначно пронађено рјешење за 133 стана на Новом Београду.

С поштовањем,

У Београду, 10. мај 2023. године

Предсједник Савеза Срба из региона и народни посланик

Миодраг Линта

Нема коментара

Напишите коментар