Линта: Брнабић да упути најоштрији протест Пленковићу због казне затвора крајишкој Српкињи Милени Борјан

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта тражи да предсједница Владе Ана Брнабић упути најоштрији протест предсједнику Владе Хрватске Андреју Пленковићу због срамног хапшења и изречене казне затвора крајишкој Српкињи Милени Борјан (1980)  од стране хрватске полиције из разлога јер је на друштвеним мрежама објављивала завичајне и патриотске пјесме и изражавала љубав према Крајини.  Хрватска полиција је ухапсила Милену Борјан у њеној кући у селу Плавно код Книна гдје је дошла из Србије. Општински суд у Шибенику је осудио Милену Борјан на скандалозних 15 дана затвора.

Линта је истакао да је потпуно јасно и очигледно да казне затвора на које су осуђени Милена Борјан, и нешто раније познати крајишки пјевач Рајко Лалић,  имају за циљ да се крајишки Срби застраше и одрекну свог крајишког идентитета. То конкретно значи да не смију да јавно пјевају крајишке и патриотске пјесме, да објављују фотографије са крајишким и патриотским садржајем и да не одлазе у свој завичај. Поред тога циљ је да се спречи свечано обиљежавање сеоских слава на крајишком простору и масовно учешће српског народа у тим прославама.

 

Линта тражи да Србија пошаље јасну поруку Хрватској да је апсолутно неприхватљиво да се прогоне и затварају крајишки Срби само зато јер су поносни на своје крајишко поријекло, крајишку историју, крајишке обичаје, традицију и културу, своје хероје и борце који су часно бранили српски народ и јер неће да се одрекну своје земље, огњишта, вјере и гробова. У питању је најгрубље кршење људских права крајишких Срба односно права на слободно изражавање свог националног, културног и вјерског идентитета.

 

У Београду, 31. август 2023. године

 

Информативна служба

Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар