Линта: Процес тражења несталих Срба на простору бивше Југославије недопустиво спор

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, поводом Међународног дана несталих лица, оцјењује да је процес тражења несталих Срба на простору данашње Хрватске, БиХ и АП Косово и Метохија недопустиво спор због опструкције  власти у Загребу, Сарајеву и Приштини. Према подацима Међународног комитета Црвеног крста на простору бивше Југославије се трага за близу 10.000 несталих лица од чега су више од једне трећине Срби.

Линта истиче да је главни разлог опструкције рјешавања питања несталих Срба чињеница да би рјешавањем питања несталих Срба био раскринкан лажни мит о српској агресији на Хрватску и БиХ и терору над Албанцима на Косову и Метохији деведесетих година прошлог вијека и кривици Србије за ратове на простору бивше Југославије. Велики број несталих Срба оповргава лажни мит да су Хрвати, Муслимани и Албанци били браниоци и хероји а Срби агресори и злочинци.

Велику одговорност сноси и међународна заједница јер нема политичке воље да се изврши притисак на Сарајево, Загреб и Приштину. Није могуће  помирење  и суштински напредак на простору бивше Југославије без расветљавања судбине свих несталих лица у региону, кажњавања оних који су чинили бруталне злочине без обзира на националну припадност и једнаког поштовања свих жртава.                       

У Београду  30. август 2023. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар