АКТУЕЛНО:

Eлектромрежа Србије блати Миодрага Линту јер је спријечио рушење куће прогнаног Србина Радомира Гашеће

Савез Срба из региона, чији је Миодраг Линта предсједник, обавјештава  јавност да главни  циљ саопштења Електромреже Србије АД које је објављено 28.августа, јесте блаћење народног посланика Миодрага Линте а не позивање на поштовање закона јер је по четврти пут спријечио рушење куће прогнаног Србина Радомира Гашеће у општини Раковица.

Миодраг Линта се дуги низ година, између осталог, часно и одговорно бори за поштовање људских права прогнаних Срба и других угрожених грађана. У овом случају Линта брани људско право Радомира Гаћеше коме је већ једном уништена кућа од стране проусташког режима Фрање Туђмана и  неприхватљиво је да му се сруши кућа у Србији коју је тешко и мукотрпно градио више од 10 година.

Важно је нагласити да је Радомир Гаћеша, као прогнано лице, добио помоћ у виду грађевинског материјала за изградњу куће од стране Комесаријата за избјеглице и миграције. Ради се о Регионалном стамбеном програму који су финансирали Европска унија и стране државе и чији је циљ био да се ријеши стамбено питање прогнаних лица из Хрватске и БиХ. Тешко је објаснити чињеницу да једна државна институција тј. Комесаријат за избјеглцие помаже изградњу куће Радомира Гаћеше а друга државна институција тј. Електромрежа Србије хоће да је сруши. Радомир Гаћеша је одлучио да се обрати Делегацији Европске уније и другим донаторима и упозна их са намјером рушења његове куће.

У свом саопштењу Електромрежа Србије је изнијела бруталну неистину да се народни посланик Миодраг Линта позивао на посланички имунитет. Права истина јесте да је Миодраг Линта поручио присутним представницима надлежних државних органа и полицији да неће дозволити рушење куће Радомира Гаћеше и да полиција може слободно да га ухапси без обзира што је народни посланик.

Поставља се питање како је могуће, како тврди Електромрежа Србије,  да само бесправно изграђени стамбени објекат прогнаног Србина Радомира Гаћеше угрожава електроенергетски систем Србије, представља пријетњу по животе људи и наноси материјалну штету. У питању је стамбена кућа величине око 120 м2 са поткровљем у којој треба да живи његова четверочлана породица. У Србији је изграђено око два милиона бесправних објеката, укључујући виле, стамбене зграде и тржне центре а електроенергетски систем Србије угрожава само кућа Радомира Гаћеше.

У насељу Сунчани Брег у општини Раковица, гдје се налази кућа Радомира Гаћеше, изграђено је на стотине бесправних објеката. На траси далековода се налази тржни центар, виле и други стамбени објекти. Такође, поред куће Радомира Гаћеше налази се зграда  са 16 станова на четири спрата. Ниједан од власника других бесправно изграђених објеката није добио рјешење о уклањању нелегалног објекта осим Радомира Гаћеше.

 

Дана 15. августа приликом трећег покушаја рушења куће  постигнут је договор са присутним представником Електромреже Србије господином Богдановићем да се не руши кућа под условом да Радомир Гаћеша уклони дио поткровља  и да се задовољи пропис да између крова и водова далековода односно фазних проводника буде удаљеност најмање три метра.  Радомир Гаћеша је испунио свој дио договора тј. уклонио је дио поткровља. Стручно лице Електромреже Србије је 25. августа тј. уочи четвртог покушаја рушења куће Радомира Гаћеше констатовао да је између крова и водова далековода удаљеност 3,20 метара и да испуњен законски услов.

Нажалост, Електромрежа Србије је прекршила договор од 15. августа. Надлежни органи општине Раковица и Града Београда су донијели одлуку да се за 25. август закаже четврто по реду рушење куће иако је Радомир Гаћеша испоштовао свој дио договора и испунио законски услов да удаљеност између крова и водова далековода буде најмање три метра.

Дана 25. августа у 10 часова дошли су поново представници Електромреже Србије, Града Београда, ЈП „Водовов и канализација“, инспекције, ЈКП „Београд пут“ са багером за разбијање бетона и осталом грађевинском механизацијом. Такође, био је присутно више од 50 полицијаца као обезбеђење за рушење куће. Присутни грађани заједном са Линтом поново су спријечили рушење куће Радомира Гаћеше јер је у питању кршење људских права једног обичног грађанина Србије и кршење постигнутог договора са Електромрежом Србије.

Савез Срба из региона позива Електромрежу Србије да престане са блаћењем народног посланика Миодрага Линте већ да поштује постигнут договор са Радомиром Гаћешом и одустане од рушења његовог стамбеног објекта.

Савез Срба из региона позива медије да посјете Радомира Гаћешу у његовој кући која се налази у насељу Сунчев Брег, улица Златана Вауде, број 4 и да се лично увјере у праву истину. Радомира Гаћешу можете позвати на његов број мобилног телефона 063 37…..   .

 

У Београду, 29. август 2023. године

 

 

Информативна служба

Савеза Срба из региона

Саопштење за јавност Електромреже Србије:

Саопштење за јавност 28.08.2023

Нема коментара

Напишите коментар