Линта са земљацима након 13 часова борбе спријечио рушење куће прогнаном Србину Радомиру Гаћеши у Београду

Прогнани Србин из Грачаца Радомир Гаћеша који гради кућу у насељу Сунчани брег  у београдској општини Раковица позвао је 25. августа четврти пут у помоћ народног посланика Миодрага Линту да се спречи рушење његове куће. Први пут је рушење куће спријечено септембра 2021., други пут октобра 2021. године а трећи пут 15.августа ове године.

Дана 15.августа приликом трећег покушаја рушења куће  постигнут је договор са Електромрежом Србије да се не руши кућа већ да Радомир Гаћеша уклони дио поткровља  и да се задовољи пропис да између крова и ужади далековода буде најмање три метра разлике. Рајко Гаћеша је испунио свој дио договора тј. уклонио је дио поткровља тако да је између крова и ужади далековода сада 3,20 метара разлике.

Нажалост, Електромрежа Србије је прекршила договор и дала је налог надлежним службама Града Београда да се за 25.август закаже четврто по реду рушење куће иако је Рајко Гаћеша испоштовао договор.  У 10 часова дошли су поново представници Електромреже Србије, Града Београда, ЈП „Водовов и канализација“, ЈКП „Београд пут“ са багером за разбијање бетона и осталом грађевинском механизацијом.  Такође, био је присутно више од 50 полицијаца као обезбеђење за рушење куће.

Линта је у разговору са представницима Електромреже Србије и Града Београда јасно рекао да неће дати да се Радомиру Гаћеши сруши кућа  због далековода јер је у питању брутално кршење људских права једног грађанина Србије. Он је поново  истакао да је Радомиру Гаћеши већ једном уништена кућа од стране проусташког режима Фрање Туђмана и да је недопустиво да још једном остане без куће. Спријечавање рушења куће Радомира Гаћеше трајало је више од 13 часова тј. од 10 часова ујутро до 23.30 часова навече. Надлежне службе и полиција су се повукли око 23.30 часова.

У Београду  27. август 2023. године

                                                                                                                                                Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар