Анекс Г Бечког споразума

Линта: Хрватска 14 година крши Анекс Г Бечког споразума о сукцесији „Приватна стечена права“

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује одлуку хрватског Министарства државне имовине да објави јавни позив којим даје у закуп преосталу имовину српских фирми и институција једним у низу доказа непријатељске политике Хрватске према Србији.

Хрватска више од 14 година отворено крши Анекс Г Бечког споразума о сукцесији под називом „Приватна стечена права“ у којем прецизно стоји да свим грађанима и правним лицима мора бити призната, заштићена и враћена имовина коју су имали на дан 31.12.1990. године у једној од држава насљедница бивше СФРЈ. Такође, у Анексу Г пише и да ће било какво одузимање имовине учињено након посљедњег дана 1990. године бити ништавно.

Линта позива Владу Србије да се обрати Комитету за људска права Уједињених нација и другим међународним организацијама са захтјевом да Хрватска коначно почне да примјењује Анекс Г Бечког споразумја о сукцесији. Стотине хиљада протјераних Срба и других оштећених грађана, као и стотине српских фирми и других институција, не могу више од двије деценије да судским путем остваре своја имовинска права у Хрватској.

Бројни примјери јасно потврђују да у Хрватској постоји етнички мотивисано правосуђе чији је циљ легализација отимачине српске приватне и јавне имовине. Због тога Хрватска систематски крши и међународно право и сопствени Устав. Према међународном праву и Уставу Хрватске Бечки споразум о сукцесији, као међудржавни споразим који је потврђен у хрватском Сабору марта 2014. године и парламентима осталих држава насљедница бивше Југославје, има јачу правну снагу од домаћих закона.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар