да исплати накнаду штете

Линта: Хрватска ће једном морати да исплати накнаду штете за срушене спрске куће и привредне објекте у терористичким акцијама

Линта подсјећа хрватског премијера Пленковића који је покренуо питање ратне одштете, да су хрватске полицијске и паравојне формације посебно током 1991. и 1992. године, према подацима хрватских организација, минирале у терористичким акцијама преко 10.000 српских кућа и привредних објеката у десетинама хрватских градова гдје није било ратних дејстава. Према подацима бјеловарског Удружења особа оштећених терористичким дјеловањем „Правда“ само на подручју бивше општине Бјеловар од 1991. до 1995. године срушено је најмање 650 објеката, највећим дијелом у власништву Срба. Шире подручје Бјеловара, гдје су се догађали терористички и диверзантски напади, било је изван подручја ратних операција.

ратнохушкачке изјаве

Број Срба на том подручју смањио на 1863, док их је почетком 90-их било око 15 хиљада што најбоље говори да је у питању било етничко чишћење Срба од стране Туђмановог режима. Важно је нагласити да је први предсједник Удружења „Правда“ био покојни Иван Срнец, Хрват чија је кућа, такође, минирана јер је као замјеник начелника Полицијске управе Бјеловар 1991. године почео тражити кривце за рушење српских кућа и привредних објеката. Јасно је да се радило о организованом државном терору што потврђује и чињеница да полиција никада није никога ухапсила, као што није било ни истрага ни информативних разговора.

Линта истиче да хрватски премијер добро зна да ће Хрватска једном морати да исплати накнаду штете за срушене спрске куће и привредне објекте у терористичким акцијама који су починиле хрватске полицијске, паравојне и војне формације. Управо систематско минирање преко 10.000 српских кућа и привредних објеката у десетинама хрватских градова гдје није било ратних дејстава, прије свега, током 1991. и 1992. године један је од бројинх доказа да је Туђманов режим извршила агресију на српски народ на подручју Хрватске.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар